Beograd, 28. avgusta 2017. – Čarls Simić, jedan od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista, dolazi u Beograd, gde će krajem ove nedelje boraviti nekoliko dana i kao gost svog srpskog izdavača Arhipelaga imati nekoliko književnih događaja.
Glavni događaj jeste književno veče Čarlsa Simića koje će se održati u četvrtak 31. avgusta s početkom u 20 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Čitaoci će imati priliku da prisustvuju retrospektivi poezije Čarlsa Simića od njegovih ranih do najnovijih pesama (na srpskom jeziku dostupnim u knjigama izabranih i novih pesama Iščekujući presudu u izdanju Arhipelaga i u knjizi Ludak u izdanju Povelje), kao i razgovoru sa Simićem o njegovim esejima, poetici i sećanjima na Beograd (na srpskom jeziku dostupnim u knjigama Alhemija sitničarnice, Gledaj dugo i netremice i Tamo gde počinje zabava).
Prethodna dva gostovanja Čarlsa Simića, u oktobru 2006. i u maju 2011. godine, predstavljaju neke od najuzbudljivijih književnih programa u Beogradu u protekle dve decenije.
Tokom boravka u Beogradu Simić će imati više susreta sa srpskim piscima i posetiti Srpski PEN centar.
Čarls Simić Tamo gde počinje zabava Čarls Simić Gledaj dugo i netremice
Čarls Simić je ovogodišnji dobitnik Zlatnog venca Struških večeri poezije, jedne od najvažnijih evropskih nagrada za poeziju koja mu je uručena preksinoć na svečanosti koja je održana u prepunoj crkvi Svete Sofije u Ohridu. Simić je Nagradu Zlatni venac Struških večeri poezije dobio za ukupan pesnički opus. Među ranijim dobitnicima ove nagrade nalaze se i Vistan Hju Odn, Josif Brodski, Pablo Neruda, Tomas Transtremer, Šejmus Hini, Ted Hjuz, Desanka Maksimović, Jehuda Amihaj, Hans Magnus Encensberger, Euđenio Montale, Leopold Sedar Sengor, Rafael Alberti, Adonis, Mahmud Darviš i mnogi drugi veliki svetski pesnici.
Iščekujući presudu Alhemija sitničarnice
Rođen u Beogradu 1938. godine, Čarls Simić, američki pesnik i esejista srpskog porekla, preveden je na sve veće svetske jezike. Dobitnik je velikog broja nagrada, među kojima se nalaze i Nagrada Makarturove fondacije, Pulicerova nagrada, Nagrada „Edgar Alan Po“, Nagrada Američke akademije, Međunarodna Grifinova nagrada za poeziju, Nagrada „Valas Stivens“, Nagrada Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Nagrada Srpskog PEN centra za prevođenje srpske književnosti, Medalja „Robert Frost“ za životno delo u poeziji.
U izdanju Arhipelaga poslednjih godina objavljene su knjige eseja Čarlsa Simića Alhemija sitničarnice, Gledaj dugo i netremice i Tamo gde počinje zabava, kao i knjiga izabranih i novih pesama Iščekujući presudu. Arhipelag priprema i novu knjigu Čarlsa Simića na srpskom jeziku.