Beograd, 11. marta 2014. – Čarls Simić je dobitnik Međunarodne književne nagrade „Zbignjev Herbert“ za 2014. godinu, saopštila je Fondacija „Zbignjev Herbert“.
„Rođen u Srbiji 1938. godine, Simić na međunarodnu književnu scenu donosi američki sleng i naročit istočnoevropski senzibilitet“, kaže se u saopštenju Fondacije „Zbignjev Herbert“.
Nagrada će Čarlsu Simiću biti dodeljena 14. maja na svečanosti u Poljskom teatru u Varšavi. Nagrada „Zbignjev Herbert“ sastoji se iz statuete sa likom Zbignjeva Herberta i novčanog iznosa od pedeset hiljada dolara.
– Kako je dobro kada je takva vest prvo što čujete ujutru i kako je divno da ta vest dolazi iz zemlje koja je svetu dala tolike velike pesnike, od kojih su mnogi, poput Zbignjeva Herberta, tako mnogo značili meni. Prvi put sam pročitao njegove pesme u prevodima Česlava Miloša 1965. godine, a dve godine kasnije sreo sam ga u Njujorku, potom još nekoliko puta u Sjedinjenim Državama i u Evropi. Iako sam bio mnogo mlađi od njega, i uz to sam rastao tokom Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, gde smo živeli desetak godina pod komunizmom, njegovu životnu priču i njegove stihove ni najmanje nisam osećao kao strane. Dodatna privlačnost njegovih stihova bila je u tome što su se bavili iskustvom tih nasilnih godina, sa izraženim moralnim i filozofskim pitanjima, i to u izuzetno jasnim pesmama, uspevajući da u isto vreme bude i ozbiljan i zabavan – rekao je Čarls Simić na vest da je dobio Nagradu „Zbignjev Herbert“.
Odluku o dobitniku doneo je sedmočlani međunarodni žiri sastavljen od pesnika, esejista, prevodilaca i izdavača: Tomas Venslova (Litvanija/SAD), Edvard Hirš (SAD), Mihael Kriger (Nemačka), Jaroslav Mikolajevski (Poljska), Lidija Dimkosvka (Makedonija/Slovenija), Agneta Plejel (Švedska) i Žaume Valkorba Plana (Španija).
Edvard Hirš, jedan od članova žirija, ističe da se Simić „specijalizovao za tragikomediju. Kao i Zbignjev Herbert, on ima veliku istorijsku svest, sardonični smisao za humor i moćno osećanje ljudske tragedije. On govori protiv ljudske podmitljivosti. Njegov model kritičke pesme inspirisao je pesnike širom sveta. On takođe inspiriše i čitaoce, jer podseća ljude na njihovu ljudskost.“
Prema Mihaelu Krigeru, „Čarls Simić je danas jedan od najboljih pesnika u Americi i celom svetu. Njegova poezija je izuzetan ironijski i lakonski komentar o našem svetu antagonizama“.
„Oduševljen sam izborom Čarlsa Simića, ovakva odluka žirija efikasno podseća da je čak i danas moguće, kroz poeziju, promovisati one vrednosti koje je pre pola veka Zbignjev Herbert opisao kao nesebičnost, sposobnost mišljenja, vizija izgubljenog raja, dobrota, izvesna mešavina očaja i humora“, prokomentarisao je Anžej Franašek, književni kritičar i sekretar Nagrade „Zbignjev Herbert“.
Nagrada „Zbignjev Herbert“ je osnovana kako bi se istakla „izuzetna umetnička i književna ostvarenja“, kao i da bi se ukazalo na vrednosti koje se u saglasju sa vrednošću dela Zbignjeva Herberta. Čarls Simić je njen drugi dobitnik. Prošle godine nagrada je dodeljena velikom američkom pesniku V. S. Mervinu.
Srpski izdavač dela Čarlsa Simića Arhipelag objavio je nedavno knjigu piščevih novih eseja o književnosti, politici i javnim pitanjima Gledaj dugo i netremice, a pre tri godine i veliku retrospektivu Simićeve poezije od ranih pesama do pesama prevedenih iz rukopisa Iščekujući presudu.