Beograd, 7. februara 2017. – Polemička knjiga Danila Kiša Čas anatomije uskoro se naći na sceni Srpskog narodnog pozorišta u režiji Andraša Urbana. Polazeći od motiva Kišovog Časa anatomije, Urban nastoji da oblikuje snažnu kritičku perspektivu modernih vremena.
Premijera predstave Čas anatomije predviđena je za 28. februar. Glumačku ekipu u ovoj predstavi čine Radoje Čupić, Jugoslav Krajnov, Marija Medenica, Sanja Ristić Krajnov, Igor Pavlović, Višnja Obradović, Nenad Pećinar, Draginja Voganjac, Alisa Lacko i Milica Grujičić.
Povodom ove predstave Andraš Urban najavljuje da će se u svom Času anatomije prvo obračunati sa sobom, a onda i sa društvom u kome živi. Urban naglašava da nije želeo da uradi dramatizaciju Čas anatomije, već da je u radu na predstavi koristio elemente i drugih Kišovih dela.
Čas anatomijeČas anatomije je Kišova odbrana. Katastrofalno je da pisca kao što je Kiš napadate da piše plagijate. Na tu priču gledam kao na priču o stvaraocu, u ovom slučaju piscu, u odnosu na društvenu stvarnost, svejedno o kom vremenu govorimo. A nije to samo naša specijalnost, nego univerzalna. Čas anatomije radim sa glumicom Suzanom Vuković na osnovu i drugih Kišovih dela. Bavićemo se i Grobnicom za Borisa Davidoviča – kaže Andraž Urban za Blic.
Čas anatomije je jedna od najpoznatijih knjiga Danila Kiša. U ovom velikom polemičkom spisu Kiš govori o književnosti, svojim delima, ali i o politici i društvu. Čas anatomije je proistekao iz velike polemike koju je Danilo Kiš vodio krajem sedamdesetih povodom knjiga novela Grobnica za Borisa Davidoviča.
Čas anatomije je u kritici i kulturi odavno prepoznat kao jedna od ključnih knjiga moderne srpske književnosti i kao jedna od najvažnijih polemičkih knjiga u istoriji srpske književnosti.
Danilo Kiš je Čas anatomije napisao u prvoj polovini 1977. godine. Urbanova predstava jeste jedno od obeležavanja 40 godina od nastanka ovog velikog i uticajnog dela.