Beograd, 16. juna 2014. – Četiri filma biće prikazana u okviru retrospektive Književnost na filmu na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti koji od 24. do 27. juna organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda.
Prvog dana 3. Beogradskog festivala evropske književnosti biće prikazan film Danila Kiša i Aleksandra Mandića Goli život (prema istoimenom scenariju Danila Kiša i Aleksandra Mandića). Nastao pre više od četvrt veka, ovaj film je dramatično svedočenje o iskustvu života sa istorijom XX veka.
Drugog dana festivala na programu je film Srdana Golubovića Klopka, koji je nastao prema istoimenom romanu Nenada Teofilovića. Ovaj film Srdana Golubovića izazvao je veliko interesovanje filmske publike i dobio znalčajna priznanja na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima.
Film nemačkog reditelja Detlefa Buka Premeravanje sveta biće prikazan u četvrtak 26. juna. Ovaj film je nastao prema istoimenom romanu Danijela Kelmana, jednog od najznačajnijih savremenih nemačkih pisaca. Snimljen 2012. godine, film Premeravanje sveta donosi uzbudljivu priču o tome kako su početkom 19. veka Aleksandar fon Humbolt i Fridrih Gaus odlučili su da istraže i objasne svet koji ih okružuje. Uprkos tome što su sledili isti cilj, njihove metode drastično su se razlikovale. Dok je prirodnjak Humbolt obilazio daleke zemlje i kontinente ne bi li premerio svet, matematičar Gaus je sedeo u radnoj sobi, u pokušaju da taj isti svet proračuna. Iz tih razlika nastaje jedna uzbudljiva napetost koja će se razrešiti tek u jednom susretu dvojice naučnika u Berlinu 1828. godine.
Poslednjeg dana 3. Beogradskog festivala evropske književnosti, u petak 27. juna, biće prikazan film Miodraga Kolarića Život u osam imena. Film Miodraga Kolarića, nastao prema memoarima junaka filma Đorđa Šagića i prema romanu Vladislava Bajca Bekstvo od biografije) doživeće na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti srpsku premijeru. Film Život u osam imena prati čudesnu sudbinu Đorđa Šagića, prvog Srbina koji se pre tačno dvesta godina zvanično uselio u SAD i koji je svojim radom uticao na oblikovanje ove zemlje.
Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda, gde su svakog festivalskog dana u 21 čas besplatne projekcije filma iz programa Književnost na filmu. Pre toga, u 19 i u 20 časova, publika može da prati čitanja i razgovore s poznatim domaćim i stranim piscima.
Treći Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja, četiri projekcije filmova, jednu dramatizaciju po savremenoj književnosti i jednu izložbu stripa.
Festival će biti otvoren u utorak 24. juna u 19 časova otvaranjem izložbe stripa mađarskog umetnika Geze Rica Kuvarove kletve i druge gadosti koji je nastao prema motivima istoimenog romana Srđana V. Tešina.
Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 3. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“ Među piscima koji učestvuju na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti, u okviru programa Na sceni, nalaze se Terezija Mora, Vida Ognjenović, Roman Simić Bodrožić, Uglješa Šajtinac, Suzana Tratnik, Mileta Prodanović, Ana Ristović i Đerđ Serbhorvat.
Pored partnerske podrške Doma omladine Beograda, organizaciju 3. Beogradskog festivala evropske književnosti podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, mreža TRADUKI, Goethe-Institut Beograd, Srpski PEN centar i Billboard Print, kao i veliki broj medijskih partnera.