Beograd, 23. maja 2023. – Četiri knjige pesama objavljene u toku prošle godine u izdanju Arhipelaga uvrštene su u uži izbor za Nagradu „Đura Jakšić“ za najbolju knjigu pesama u 2022. godini.
U užem izboru nalaze se nove knjige pesama Bojana Vasića Udaljavanje, Nenada Jovanovića Kain i Abot, Avelj i Kostelo, Tanje Stupar Trifunović Zmijštak i Radomira Uljarevića Do isteka peska.
Žiri za dodelu Nagrade „Đura Jakšić“, koji je radio u sastavu: Marija Šimoković, Srđan Orsić i Dragan Jovanović Danilov (predsednik), uvrstio je u uži izbor ukupno deset pesničkih knjiga.
Pored knjiga Bojana Vasića, Nenada Jovanovića, Tanje Stupar Trifunović i Radomira Uljarevića, u užem izboru nalaze se i pesničke knjige Amara Ličine Mera stvari, Branislava Matića Blagoslovi, Snežane Nikolić O čemu šumovi prenose različite istine, Miodraga Raičevića O stvarima koje je Homer propustio, Maje Solar A htela sam i Milice Špadijer Novo groblje.
Ime dobitnika Nagrade „Đura Jakšić“ biće objavljeno u subotu 27. maja, dok će nagrada biti uručena 2. juna u Srpskoj Crnji u okviru svečane akademije na šezdeset drugim Liparskim večerima.
Nagradu dodeljuje Narodna biblioteka „Đura Jakšić“ iz Srpske Crnje.