Beograd, 8. aprila 2019. – Prezentacija dvotomne antologije Čitanje Italije 1-2 održaće se u utorak 9. aprila s početkom u 17 časova u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ u Nišu.
U razgovoru učestvuju Paola Kordone, ataše za kulturu i zamenik direktora Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, koja će govoriti i o aktivnostima Instituta, i Gojko Božović, direktor i glavni urednik Arhipelaga.
Čitanje Italije u NišuPosvećena reprezentativnom predstavljanju savremene italijanske književnosti, dvotomna antologija Čitanje Italije plod je višegodišnje saradnje Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Izdavačke kuće Arhipelag. Prvi tom, objavljen 2016. godine, sadrži izbor iz savremene italijanske proze, dok drugi tom, objavljen 2017. godine, nudi prikaz savremene italijanske esejistike. U razgovoru će biti predstavljena i panorama savremene italijanske poezije Čuvari razlika koju je objavio Arhipelag 2018. godine uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.
Prezentaciju organizuje Italijanski institutu za kulturu u Beogradu u saradnji sa udruženjem Mladi ambasadori, Univerzitetskom bibliotekom „Nikola Tesla“ iz Niša i Arhipelagom u okviru manifestacije 140 proleća.