Beograd, 5. novembra 2018. – Razgovor o dvema antologijama savremene italijanske književnosti Čitanje Italije održaće se u Biblioteci šabačkoj 6. novembra s početkom u 19 časova. O antologije savremene italijanske proze i o antologiji savremenog italijanskog eseja govoriće Davide Skalmani, direktor Italijanskog instituta za kulturu i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.
Predstavljanje dveju antologija savremene italijanske književnosti Čitanje Italije održava se u okviru Dana posvećenog italijanskoj kulturi koji će se održati u utorak, 6. novembra, u Biblioteci šabačkoj u organizaciji Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Biblioteke šabačke u saradnji sa izdavačkom kućom Arhipelag.
Gojko Božović, direktor i glavni urednik Arhipelaga, i Davide Skalmani, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, predstaviće antologiju Čitanje Italije, plod saradnje Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i izdavačke kuće Arhipelag, koji se sastoji iz dva dela koja su posvećena italijanskoj književnosti. Prvi deo, objavljen 2016. godine, sadrži odlomke iz savremene italijanske proze, dok drugi deo (objavljen 2017) nudi prikaz savremene italijanske esejistike. Biće predstavljena i panoramaitalijanske poezije koju je objavio Arhipelag 2018. godine uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. Knjiga obuhvata italijansku poeziju u prevodu na srpski jezik prezentovanu u Beogradu u periodu od 2007. do 2018. godine.
Nakon prezentacije knjiga, u 19.45, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu Davide Skalmani otvoriće izložbu Živeo Kavandoli, priređenu u saradnji sa udruženjem KomunikArt i Muzejom industrije i rada iz Breše – MUSIL. Izložba predstavlja omaž velikom strip autoru Osvaldu Kavandoliju (1920–2007), italijanskom animatoru, reditelju i karikaturisti, poznatom pre svega po tome što je stvorio i animirao lik iz crtane serija La Linea. Na izložbi Živeo Kavandoli učestvuju međunarodni umetnici, karikaturisti i animatori koji su svojim delima reinterpretirali crteže ili figuru Kavandolija.