Beograd, 25. decembra 2017. – Izdavačka kuća Arhipelag, povodom deset godina od svog osnivanja, aktivno je vodila kampanju za promociju čitanja pod nazivom Čitanje je priča za svaki dan u toku cele 2017. godine. Arhipelag je ovu akciju pokrenuo u jesen 2016. godine, da bi se ona intenzivirala u toku ove godine nizom aktivnosti, javnih događaja i programa podrške usmerenih prema stvaranju novih čitalaca, kao i razvoju, unapređivanju i ohrabrivanju čitalačkih potreba.
U fokusu kampanje za promociju čitanja Čitanje je priča za svaki dan u 2017. godini našlo se preko dvadeset institucija i organizacija iz različitih delova Srbije. Među njima su dve javne biblioteke (Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ Niš, Odeljenje knjiga za decu za Literarni konkurs povodom Svetskog dana knjige za decu, i Narodna biblioteka Požega), ali i institucije kao što su Dom starih „Bežanijska kosa“ i jedna sigurna ženska kuća. Posebnu pažnju u kampanji za promociju čitanja Arhipelag je posvetio školskim bibliotekama. Ovom akcijom u 2017. godini obuhvaćen je čitav niz školskih biblioteka, između ostalih: Tehnička škola iz Negotin, Ekonomsko-trgovinska škola iz Bečeja, Tehnička škola iz Uba, Požarevačka gimnazija, Zemunska gimnazija, Gimnazija „Vuk Karadžić“ iz Loznice, Gimnazija Kruševac, Ekonomsko-trgovinska škola iz Požarevca, Zubotehnička škola iz Beograda, Gimnazija iz Uba, Osnovna škola „Milica Pavlović“ iz Čačka i Osnovna škola „Svetozar Marković“ iz Beograda. Među onima koji su se u 2017. godini našli u fokusu ove akcije su i Volonterski centar Zvezdara, humanitarna akcija Narodne biblioteke Srbije „Deca deci u biblioteci“, omladinsko udruženje građa iSerbia, Festival ČitamČitaš, Društvo za akademski razvoj – DAR, peti seminar „Dani javnih politika“ u organizaciji Grupe za analizu i kreiranje javnih politika sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, biblioteka Saborne crkve u Nikšiću, kao i Dom kulture „Staro Selo“ kod Velike Plane, jedan od najaktivnijih seoskih domova kulture u Srbiji.
Arhipelag je izabranim javnim i školskim bibliotekama, kao i drugim organizacijama i institucijama, poklonio knjige u svom izdanju i knjige koje je prikupio u saradnji sa partnerima i prijateljima akcije, saradnicima i autorima. U toku 2017. godine Arhipelag je odabranim organizacijama i institucijama u kampanji za promociju čitanje Čitanje je priča za svaki dan poklonio preko 3.000 knjiga.
Polazeći od uverenja da su knjige naša svakodnevica i da je čitanje priča za svaki dan, Arhipelag je u fokus svoje akcije stavio kako one javne, školske i specijalizovane biblioteke koje su svojim radom pokazale doprinos promociji i razvoju kulture čitanja, tako i one institucije i organizacije koje su, pre svega, usmerene na podršku ugroženim i ranjivim grupama, od volonterskih centara, domova starih i sigurnih ženskih kuća do sve praznijih sela i usamljenijih ljudi u njima. Time smo želeli da pokažemo da je knjiga prirodni deo svih dobronamernih aktivnosti i da uz pomoć dobrih knjiga možemo da osmislimo i sopstvenu svakodnevicu i sopstvenu poziciju u njoj.
U aktivnosti Arhipelagove kampanje za promociju čitanja Čitanje je priča za svaki dan uključio se i značajan broj biblioteka, knjižara i medijskih partnera u Srbiji. Arhipelag je za potrebe ove kampanje odštampao plakate Čitanje je priča za svaki dan koji su privukli veliku pažnju čitalaca i medija. Vizuelni identitet kampanje zajedničko je ostvarenje agencije New Moment New Ideas Company Y&R iz Beograda i Arhipelaga.
Tokom trajanja kampanje za promociju čitanja Čitanje je priča za svaki dan Arhipelag će u različitim mestima u Srbiji organizovati susrete i razgovore poznatih domaćih pisaca i njihovih čitalaca.
Naredni ciklus kampanje za promociju čitanja Čitanje je priča za svaki dan Arhipelag započinje od polovine februara 2018. godine, do kada će biti izabrane institucije i organizacije koje će se naći u godišnjem fokusu ove kampanje. Zahvaljujući odjeku ove akcije, značaj broj institucija i organizacija se već do sada prijavio za učešće u akciji u 2018. godini.