Vladislav Bajac se upravo vratio sa Sajma knjiga u Skoplju, koji je održan od 9. do 15. aprila, gde je predstavio nedavno objavljeno makedonsko izdanje svog romana Crna kutija.
Roman Crna kutija objavila je izdavačka kuća Magor, a preveo je Aleksandar Prokopiev, koji je ujedno, uz autora i izdavača, i govorio pred sajamskom publikom. Bajcu je u Makedoniji do sada objavljena većina autorskih knjiga i u njoj uživa veliku popularnost. U pripremi su mu i makedonska izdanja još dve knjige priča.
Vladislav Bajac je prvi dobitnik Međunarodne književne nagrade „Prozart“ koja mu je nedavno uručena na književnom festivalu PRO-ZA Balkan u Skoplju „za autorski doprinos razvoju savremene balkanske književnosti“.
Bajac je na Sajma knjiga u Skoplju prisustvovao i razgovoru o programu kulture Evropske unije koji je realizovan sa izdavačkim kućama u prethodnih sedam godina, kao i o planovima za naredni sedmogodišnji period (2014-2021) namenjen evropskim izdavačima, a koji treba da u ime Republike Srbije uskoro potpiše i srpski ministar kulture. Reč je o programu znanom pod imenom EACEA koji je do sada i u srpsko izdavaštvo investirao preko milion evra. U razgovoru su, osim izdavača, učestvovali i predstavnici Evropske unije, kao i makedonska ministarka kulture Elizabeta Kančeska.