Beograd, 23. marta 2018. – Knjiga Čuvari razlika, koja je upravo objavljena u izdanju Arhipelaga i Kulturnog centra Beograda, biće predstavljena večeras na tribini u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda s početkom u 18 časova u okviru programa festivala Svetski dan(i) poezije.
U programu učestvuju poznati italijanski pesnici Sara Ventroni i Đan Mario Vilalta čije su pesme zastupljene u knjizi Čuvari razlika.
O knjizi će govoriti Davide Skalmani, direktor Italijanskog instituta za kulturu, pisac predgovora za knjigu Čuvari razlika, kao i prevodioci i pesnici Dejan Ilić i Dubravka Đurić. Moderator programa je Olivera Stošić Rakić, urednica festivala Svetski dan(i) poezije, koja je i priredila knjigu Čuvari razlika.
Knjiga Čuvari razlika je izbor iz savremene italijanske poezije. U knjizi su zastupljeni italijanski pesnici nekoliko generacija i različitih poetika: Valerio Magreli, Umberto Fjori,  Marija Gracija Kalandrone, Lućano Ćekinel, Sara Ventroni i Đan Mario Vilalta, kao i Rapsodi gruppo fonografico koju sačinjavaju Luka Bombardjeri i Tomazo Pipuči. Ovi pesnici bili su učesnici beogradskog festivala Svetski dan(i) poezije.
Na početku knjige nalazi se esej Valerija Magrelija o iskustvu poezije i o iskustvu prevođenja.
Pesme u knjizi Čuvari razlika objavljene su u prevodu Dejana Ilića, Bojane Bratić Ivić i Dragana Mraovića.
Knjiga Čuvari razlika: izbor iz savremene italijanske poezije objavljena je uz podršku Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda.