Beograd, 5. marta 2018. – Ovogodišnji dobitnici nagrade Beogradskog aforističarskog kruga „Rade Jovanović” za najbolju knjigu aforizama u 2017. godini su Ratko Dangubić iz Beograda za knjigu Crveni tepih (Arhipelag, Beograd) i Ekrem Macić iz Konјica (BiH) za knjigu Tetovaža na ledu (Amatersko pozorište „Neretva”, Konjic), saopštio je Beogradski afoisrističarski krug.
Dangubić (Ljubinje – Žrvanj, Hercegovina, 1946) i Macić (Konjic, 1966) šesti su dobitnici nagrade „Rade Jovanović”, a odluku je jednoglasno doneo žiri koji je radio u sastavu: Savo Martinović, Dejan Milojević i Dragutin Minić Karlo (predsednik).
U najužem izboru za priznanje bila je i knjiga Mitra V. Đerića Lakija Domino defekt (Čuvari znanja, Beograd).
Na ovogodišnji konkurs za priznanje „Rade Jovanović” prispelo je 59 knjiga aforizama iz Srbije i zemalja regiona. Nagrada je od 2016. godine ponela ime Rada Jovanovića, u čast jednog od najznačajnijih savremenih jugoslovenskih i srpskih satiričara koji je preminuo 1. juna 2016. godine u Užicu, u 77. godini.
Priznanje za najbolju knjigu aforizama godine objavljenu u Srbiji i regionu biće uručeno Ratku Dangubiću i Ekremu Maciću 15. marta u 20 časova na svečanosti u Udruženju književnika Srbije u Beogradu.
Ratko Dangubic 4 ekremm
Nagradu će im uručiti predsednik Beogradskog aforističarskog kruga Slobodan Simić, na desetu godišnjicu BAK 15. marta.
Dosadašnji dobitnici nagrade su Aleksandar Čotrić za knjigu Pomeranje pameti (2012), Milan Todorov za knjigu Pokori se i počni (2013), Ninus Nestorović za knjigu Ćuti i plivaj(2014), Zoran T. Popović za knjigu Daće Bog, ako Bog da (2015) i ravnopravno za 2016. – Aleksandar Baljak za knjigu Zidovi na horizontu i Aleksandar Čotrić za Teške misli.