Beograd, 14. juna 2017. – Roman Jaz Darka Tuševljakovića, ovogodišnjeg dobitnika Evropske nagrade za književnost, predstavljen je na književnoj večeri u Biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru.
Tuševljaković je čitao odlomke romana Jaz, koji je objavljen prošle godine u izdanju Arhipelaga, i sa publikom razgovarao o tome kako je gradio priču romana, kakvu ulogu igraju stereotipi o narodima u ovom delu i zašto se namerno poigravao njima. Jaz je, inače, priča o raspadu jedne porodice i o jazu između dve generacije, oslikana iz ugla ratnih devedestih i posleratnih dvehiljaditih godina na ovim prostorima.
Sa Darkom Tuševljakovićem razgovarao je pesnik Saša Jelenković, urednik programa kulture u Biblioteci „Svetozar Marković“.
Nagrada Evropske unije za književnost je ustanovljena sa idejom da promoviše perspektivne pisce iz cele Evrope i predstavi bogatstvo savremene evropske književnosti. Konkurs za nagradu je otvoren u 36 zemalja koje učestvuju u programu Kreativna Evropa. Nagradu su, ranije, dobila još dva autora iz Srbije – pisac Uglješa Šajtinac i spisateljica Jelena Lengold.
Nagrada, u praksi, piscu otvara prilike za prevod njegovog dela na evropske jezike kao i kontakt sa uglednim izdavačima. Dela ranije nagrađivanih autora iz Srbije, nakon dobijanja ove nagrade, prevođena su na više od deset evropskih jezika.
– Kod nas se prevode dela tzv.velikih jezika i književnosti, uglavnom aglosaksonska, francuska, španska, italijanska, u poslednje vreme sve više skandidanvska književnost. Ipak, ne znamo gotovo ništa o grčkim savremenim piscima, ili islandskim, ili belgijskim. Kao što ni oni ne znaju o našoj. Ova nagrada i kontakti koje mi kao autori stvorimo na ovaj način mogu da pomognu da se to prevaziđe – rekao je Tuševljaković, između ostalog, tokom promocije u Zaječaru.
euteka-zajecar-750x400 euteka-zajecar-2
Promocija romana Jaz organizovana je u okviru projekta EUTEKA – EU u vašoj biblioteci čiji je cilj da podstakne biblioteke da se aktivno uključe u informisanje građana o Evropskoj uniji i približe im vredosti ove zajednice.
Program EUTEKA – EU u vašoj biblioteci predstavila je Suzana Miličić, vođa projekta.
Darko Tuševljaković je rođen 1978. u Zenici u BiH. Od 2002. objavljuje u književnim časopisima i zbirkama u Srbiji i drugim zemljama regiona. Dobitnik je nagrade „Lazar Komarčić“, bio je u najužim izborima za neke od najvažnijih književnih nagrada u Srbiji a roman Jaz je 2016. ušao u najuži izbor za NIN-ovu nagradu.