Beograd, 23. oktobra 2017. – Dejvid Homel, nagrađivani kanadski romansijer, scenarist, novinar i prevodilac s francuskog jezika, gost je Arhipelaga na 62. Beogradskom Sajmu knjiga.
Homel je autor deset romana, među kojima su Govorna terapija (koja je osvojila Hju Meklinenovo priznanje i Nagradu Jevrejske javne biblioteke za prozu) i nedavno objavljen roman Ptići. Dvaput je dobio Guvernerovu nagradu za prevodilaštvo.
Na srpskom jeziku upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga, u novoj ediciji knjiga za decu i mlade Mali Arhipelag, njegov roman Putujući cirkus, koji je napisao zajedno s poznatom kanadskom ilustratorkom Meri Luiz Gej.
Knjige Dejvida Homela prevedene su na više evropskih jezika, kao i na kineski jezik.
Homel je samostalni novinar od kraja sedamdesetih. Najviše je sarađivao sa magazinom Quill & Quire i s Radio Kanadom. Njegovi novinski tekstovi objavljivani su u vodećim listovima i magazinima u Francuskoj, Meksiku, Nemačkoj, SAD. Od 1999. stalni je kolumnista lista La Presse.
Homel predaje kreativno pisanje na Departmanu za engleski jezik i književnost, kao i prevođenje na Departmanu za francuski jezik i književnost Univerziteta Konkordija.
Pored knjiga kojwe su privukle veliku pžnju čitalaca, Homel je i autor nekoliko dokumentarnih filmova.
Dejvid Homel živi u Montrealu.
Putujuci cirkus koriceTokom boravka u Beogradu imati promociju srpskog izdanja svog romana Putujući cirkus u utorak 24. oktobra na Platou Laze Kostića u 13 časova. Pored Homela, u razgovoru o knjizi učestvuju Brajan Ebel, otpravnik poslova Ambasade Kanade u Beogradu, Vesna Roganović, prevodilac, i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.
Istog dana Homel će održati i predavanje studentima anglistike na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Dejvid Homel će imati susret s čitaocima i potpisivanje knjiga na štandu Arhipelaga na Sajmu knjiga u sredu od 15 do 17 časova. Sledećeg dana, u četvrtak 26. oktobra, Homel će učestvovati u sajamskoj premijeri edicije Mali Arhipelag.