Beograd, 22. septembra 2022. – Mariji Karaklajić će biti uručena Nagrada „Biljana Jovanović“ na svečanosti koja će se održati večeras u Srpskom književnom društvu (Francuska 7) s početkom u 19 časova.
U programu svečane dodele nagrade učestvuju Marija Karaklajić i članovi žirija za Nagradu „Biljana Jovanović“: Ana Stišović Milovanović, Tijana Matijević i Dragan Bošković.
Marija Karaklajić će posle primanja nagrade i besede povodom nagrade pročitati nekoliko odlomaka iz svojih drama iz nagrađene knjige.
Marija Karaklajić je Nagradu „Biljana Jovanović“ dobila za knjigu sabranih drama Lice od stakla, objavljenu u izdanju Arhipelaga 2021. godine.
Lice od stakla jeste traganje ne samo za egzistencijalnim zbivanjem čoveka koliko traganje za oblikom zbivanja identiteta čoveka i sveta. I, dalje, ova knjiga Marije Кaraklajić – sastavljena od pet dramskih komada: „Fausse attaque, mal paré“, „Mlečni zub zemlje“, „Lice od stakla“, „Кuća s tri ruke“ i „Pars hostilis“ – kao da nam nagoveštava nešto drugo: da nam se ipak ne događa kraj sveta nego kraj ljudskih bića. Кao stilski usavršeni književni tekstovi, ove drame kodiraju, anticipiraju i proizvode nove pozorišne stvarnosti. U polifono-paradoksalnoj igri označavanja, u preplitanju erosa i nasilja ili polemičkom izvrtanju tradicije, igri modernog i „klasičnog“, Lice od stakla nas postavlja u prostore istinski avangardne i antidogmatske umetničke prakse – ističe se u oobrazloženju žirija za Nagradu „Biljana Jovanović“.