Beograd, 20. maja 2022. – Marija Đorđević iz Kovina, Nataša Janković iz Beograda, Snežana Ćurčić iz Ivanjice, Jelena Vuković iz Banjaluke, Ivana Tanasijević iz Batočine i Mladenka Savičić iz Beograda dobitnice su nagrada na konkursu za najbolju fotografiju na temu Najlepše fotografije s knjigom Arhipelaga koji je nedavno raspisala Izdavačka kuća Arhipelag.
Žiri, koji su sačinjavali urednici i pisci Arhipelaga, odlučio je da pored predviđenih nagrada dodeli i nekoliko specijalnih nagrada zbog obilja fotografija koje su stigle na konkurs, a pogotovu zbog umetničkog kvaliteta fotografija, njihove ekspresivnosti i tematske raznovrsnosti.
Zbog velikog broja veoma kvalitetnih fotografija koje su stigle na ovaj konkurs, raspisan povodom 15 godina rada Arhipelaga, žiri je odlučio da dodeli ukupno 15 nagrada.
Specijalne nagrade za fotografiju dobili su: Silvija Mitrović iz Beograda, Laura Kovač iz Subotice, Predrag Popović iz Kragujevca, Vojislava Crnjanski iz Beograda, Jevrem Nedeljković iz Čačka, Radmila Marković iz Zemuna, Vera Lopušina iz Novog Sada, Aleksandra Banjac Vujin iz Kikinde i Milena Jevtić iz Niša.
Pored nagrađenih fotografija, žiri posebno pohvaljuje fotografije sledećih autorki i autora: Vanje Rajović iz Podgorice, Olivera Nedeljković iz Čačka, Milirad Stepanov iz Kikinde, Branislava Lukića iz Beograda, Nine Marković iz Podgorice i Biljane Tasić iz Beograda.
Na konkurs Najlepše fotografije s knjigom Arhipelaga stiglo je preko 670 fotografija autora iz Srbije, ali i inostranstva, najviše iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Žiri je u uži izbor uvrstio 30 fotografije 21 autora iz Srbije i regiona.
Odluka o najlepšim fotografijama s knjigom Arhipelaga nije bila nimalo laka. Na konkurs je stigao veliki broj fotografija. Od pristiglih fotografija veliki broj njih su bili veoma kvalitetni i zanimljivi radovi. Zbog toga su o nagradama odlučivale zaista nijanse. Dobili smo značajno više kvalitetnih fotografija nego što smo imali predviđenih nagrada.
Najbolje fotografije biće nagrađene knjigama u izdanju Arhipelaga. Marija Đorđević dobiće pet knjiga iz Arhipelagove edicije „Zlatno runo“. Nataša Janković i Snežana Ćurčić dobiće po četiri knjige iz edicije „100 slovenskih romana“, dok će Jelena Vuković, Ivana Tanasijević i Mladenka Savičić dobiti po tri knjige iz edicije „Tema“.
Dobitnici specijalnih nagrada Silvija Mitrović, Laura Kovač, Predrag Popović, Vojislava Crnjanski, Jevrem Nedeljković, Radmila Marković, Vera Lopušina, Aleksandra Banjac Vujin i Milena Jevtić dobiće odabrane knjige iz edicija „Zlatno runo“, „100 slovenskih romana“, „Tema“ i „Znakovi“.
Nagrađene fotografije i odabrane fotografije iz užeg izbora Arhipelag će objaviti u partnerskim medijima, u Arhipelag magazinu, na svom sajtu, kao i na svojim nalozima na društvenim mrežama.
Arhipelag će početkom jula raspisati novi konkurs Najlepše fotografije s knjigom Arhipelaga.