Beograd, 9. novembra 2018. – Aleksandra Madžar iz Banjaluke, Jovana Kuzmanović iz Beograda, Mladen Marić iz Beograda, kao i Predrag Popović iz Kragujevca, Jelica Jovanović iz Beograda, Ivana Stojanović iz Beograda i Milena Zlatanović iz Niša dobitnici su nagrada konkurs za najbolju fotografiju na temu Najlepše fotografije s knjigom Arhipelaga koje je raspisala Izdavačka kuća Arhipelag povodom 10 godina svog rada.
Neuhvatljivost by Aleksandra Madzar I nagrada Nema ničega do mora by Jovana Kuzmanović II nagrada
Na konkurs Najlepše fotografije s knjigom Arhipelaga stiglo je preko 400 fotografija autora iz Srbije, ali i inostranstva, najviše iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Žiri je u uži izbor uvrstio 30 fotografija 13 autora iz Srbije i regiona.
Odluka o najlepšim fotografijama s knjigom Arhipelaga nije bila jednostavna, kako zbog velikog broja kvalitetnih fotografija, tako i zbog njihove prilične ujednačenosti. Otuda je žiri, koji su sačinjavali urednici i pisci Arhipelaga, odlučio da dodeli veći broj nagrada zbog obilja fotografija koje su stigle na konkurs, a pogotovu zbog umetničkog kvaliteta fotografija, njihove ekspresivnosti i tematske raznovrsnosti.
sati i secanja_mladen maric Право је време за Киша by Jelica Jovanović Lengold u Sijeni by Predrag Popovic Ivana Stojanović Apoteoza 1
Najbolje fotografije biće nagrađene knjigama u izdanju Arhipelaga. Aleksandra Madžar dobiće pet knjiga iz Arhipelagove edicije „Zlatno runo“. Jovana Kuzmanović i Mladen Marić dobiće po četiri knjige iz edicije „Sto slovenskih romana“, dok će Predrag Popović, Jelica Jovanović, Ivana Stojanović i Milena Zlatanović dobiti po tri knjige iz edicije „Tema“.
Nagrađene fotografije i odabrane fotografije iz užeg izbora Arhipelag će objaviti u partnerskim medijima, u Arhipelag magazinu, na svom sajtu, kao i na svojim nalozima na društvenim mrežama.
by Milena Zlatanović5