Beograd, 21. oktobra 2021. – Jelka Dilber iz Beograda, Jelena Bukilić iz Kaća i Silvija Mitrović iz Beograda, Milka Kolundžić iz Kotora, Vojislava Crnjanski iz Beograda i Snežana Ćurčić iz Ivanjice, kao i Gorica Radmilović iz Novog Sada, Dora Nahmijas iz Zemuna, Marija Stojanov iz Dolova, Mirjana Trajković iz Beograda, Aleksandra Paunović iz Beograda, Dragan Pavlović iz Šapca, Gordan Gorunović iz Beograda i Dušan Tomić dobitnici su nagrada na konkursu za najbolju fotografiju na temu Najlepše fotografije s knjigom Arhipelaga koji je nedavno raspisala Izdavačka kuća Arhipelag.
Na konkurs Najlepše fotografije s knjigom Arhipelaga stiglo je preko 500 fotografija autora iz Srbije, ali i inostranstva, najviše iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Žiri je u uži izbor uvrstio 23 fotografije 16 autora iz Srbije i regiona.
Odluka o najlepšim fotografijama s knjigom Arhipelaga nije bila nimalo jednostavna, jer je na konkurs stigao veliki broj fotografija, a od pristiglih fotografija veliki broj njih su bili veoma kvalitetni i zanimljivi radovi. Zbog toga su o nagradama odlučivale nijanse.
Dobili smo značajno više kvalitetnih fotografija nego što smo imali predviđenih nagrada.
Jelena Bukilic_Knjiga nestajanja, pisma Silvija Mitrović 8
Žiri, koji su sačinjavali urednici i pisci Arhipelaga, odlučio je da pored predviđenih nagrada dodeli i nekoliko specijalnih nagrada zbog obilja fotografija koje su stigle na konkurs, a pogotovu zbog umetničkog kvaliteta fotografija, njihove ekspresivnosti i tematske raznovrsnosti.
Interesovanje autora za konkurs Najlepše fotografije s knjigom Arhipelaga podstaklo je Arhipelag da ubuduće raspisuje ovaj konkurs najmanje dva puta godišnje, jednom u rano proleće, drugi put u ranu jesen.
Milka Kolundzic_100-2 Vojislava Crnjanski Spasojevic_Tesin u Trebinju_Gos'n Tesin, izvolte u salonu
Snezana Curcic_U datom trenutkuNajbolje fotografije biće nagrađene knjigama u izdanju Arhipelaga. Jelka Dilber dobiće pet knjiga iz Arhipelagove edicije „Zlatno runo“. Jelena Bukilić i Silvija Mitrović dobiće po četiri knjige iz Arhipelagove edicije „100 slovenskih romana“, dok će Milka Kolundžić, Snežana Ćurčić i Vojislava Crnjanski dobiti po tri knjige iz Arhipelagove edicije „Tema“.
Dobitnici specijalnih nagrada Gorica Radmilović, Dora Nahmijas, Marija Stojanov, Mirjana Trajković, Aleksandra Paunović, Dragan Pavlović, Gordan Gorunović i Dušan Tomić dobiće odabrane knjige iz Arhipelagovih edicija „Zlatno runo“, „100 slovenskih romana“, „Tema“ i „Znakovi“.
Nagrađene fotografije i odabrane fotografije iz užeg izbora Arhipelag će objaviti u partnerskim medijima, u Arhipelag magazinu, na svom sajtu, kao i na svojim nalozima na društvenim mrežama.
U okviru ove vesti objavljujemo fotografije dobitnika prve, dve druge i tri treće nagrade.
Fotografije dobitnika specijalnih nagrada objavićemo uskoro.