Beograd, 31. marta 2020. – Članovi Udruženja profesionalnih izdavača Srbije doneli su odluku da poklone više od 1.000 knjiga za formiranje biblioteke u privremenoj bolnici na beogradskom sajmu. Izdavači Akademska knjiga, Arhipelag, Clio, Evoluta, Fedon, Geopoetika, Gradac, Heliks, Jasen, Karpos, Paideia, Rende, Zlatno runo, Štrik i drugi odlučili su da budu uz svoje čitaoce kada su im najpotrebniji.
Pored Sajma u Beogradu, članovi Udruženja doniraće knjige i privremenim bolnicama u drugim gradovima. U skladu sa organizacionim uslovima i potrebama, Udruženje će biblioteku dopunjavati.
Pandemija koronavirusa pogodila je čitav svet. Sa žaljenjem pratimo vesti o broju obolelih i o broju preminulih zbog ove pošasti. Istinski smo uvereni da jedino velika odgovornost svakog od nas može učiniti da se sačuva zdravlje što je moguće većeg broja ljudi, da se već oboleli izleče i da se pandemija savlada.
Ako je pandemija prevazišla sve granice u ujednila ljude u strahu i zabrinutosti, verujemo da solidarnost i rešenje za nastale probleme moraju biti zajednički. Knjiga nas ne može odbraniti, ali može ublažiti udar na humane uslove života.
Kao i uvek, UPIS će učiniti sve da doprinese unapređenju uslova boravka pacijentima u privremenim bolnicama i podrži one kojima su podrška i ohrabrenje danas najpotrebniji u Srbiji.