Beograd, 5. decembra 2014. – Drago Jančar, vodeći savremeni slovenački pisac, dobitnik je Nagrade za najbolju stranu knjigu objavljenu na francuskom jeziku u 2014. godini. Jančaru je nagrada dodeljena za roman Te noći sam je video.
„Srećan sam, šta drugo da kažem… To znači da sam nekako kao kod kuće u književnosti kojoj sam se uvek divio i koja me je oblikovala u mladosti“, rekao je Drago Jančar povodom Nagrade za najbolju stranu knjigu.
Na francuskom jeziku do sada je objavljeno osam knjiga Draga Jančara. Francuski izdavač Febus je, na vest o ovoj velikoj nagradi, posle prvig izdanja od 3.000 primeraka odmah štampao novo izdanje u tiražu od 6.000 primeraka.
Nagrada za najbolju stranu knjigu objavljenu na francuskom jeziku jedno je od najvažnijih priznanja koja se dodeljuje u Francuskoj, a dodeljuju ga udruženja francuskih kritičara i izdavača. Među novijim dobitnicima Nagrade za najbolju stranu knjigu nalaze se Salman Ruždi i Orhan Pamuk.
Srpsko izdanje romana Draga Jančara Te noći sam je video objavljeno je nedavno u Arhipelagu, u prevodu Ane Ristović.
Te noći sam je video je uzbudljiv roman o ljubavi, lepoti i strasti, i o Veroniki Zarnik, ženi retke lepote i nesvakidašnje sudbine. Veronika Zarnik je mlada žena iz ljubljanskog građanskog društva. U romanu Draga Jančara o njoj i o nekoliko njenih godina zrele lepote uoči Drugog svetskog rata i tokom njega govori se iz ugla pet svedoka: kraljevski konjički oficir i njen bivšu ljubavnik, njena majka, njena služavka koja postaje prijateljica, nemački vojni lekar koji je njen prijatelj, radnik na imanju njenog muža potajno zaljubljen u nju. Nestanak Veronike Zarnik u vrtlogu istorije predstavlja događaj koji pokreće moćnu priču ovog romana koji se jednim delom odigrava u Vranju i južnoj Srbiji uoči Drugog svetskog rata.