Beograd, 29. juna 2015. – Posle učešća na 4. Beogradskom festivalu evropske književnosti, Drago Jančar je imao književno veče na Trgu pjesnika u Budvi.
Povod za gostovanje biolo izdanje romana Te noći sam je video koji je objavio Arhipelag.
Roman je najavljen kao „uzbudljiv roman o ljubavi, ljepoti i strasti, i o Veroniki Zarnik, ženi rijetke ljepote i nesvakidašnje sudbine”.
Veronika Zarnik je mlada žena iz ljubljanskog građanskog društva. U romanu Draga Jančara o njoj i o nekoliko njenih godina zrele lepote uoči Drugog svetskog rata i tokom njega govori se iz ugla pet svedoka: kraljevski konjički oficir i njen bivši ljubavnik, njena majka, njena služavka koja joj postaje prijateljica, njemački vojni ljekar koji je njen prijatelj, radnik na imanju njenog muža potajno zaljubljen u nju.
Pet uzbudljivih priča, ispovesti i svedočenja međusobno se dopunjuju i prožimaju, osporavanju i sukobljavaju, ali u tom dinamičnom odnosu oblikuju moćnu priču o ženi kojoj je lepota, u isto vreme, najveći dar i najveća kazna.
Nestanak Veronike Zarnik u vrtlogu istorije predstavlja događaj koji pokreće moćnu priču ovog romana koji se jednim delom odigrava u Vranju i južnoj Srbiji uoči Drugog svetskog rata.
Sa Dragom Jančarom o romanu Te noći sam je video razgovarala je Svetlana Ivanović, urednica književnih programa Trgu pjesnika