Beograd, 13. jula 2020. – Drago Jančar, vodeći savremeni slovenački pisac, dobitnik je Kresnikove nagrade za najbolji slovenački roman decenije. Jančaru je nagrada uručena u Ljubljani za roman Te noći sam je video. Jančar je Kresnikovu nagradu za ovaj roman za najbolji roman godine dobio 2011. Prema mišljenju žirija, Jančarov roman Te noći sam je video je „jedno od najboljih književnih dela o Slovencima zapletenim u Drugim svetski rat i u međusobne sukobe“.
Kresnikova nagrada za najbolji slovenački roman decenije dodeljuje se povodom 30 godina od utemeljenja ove književne nagrade koja ima veliki prestiž u Sloveniji i uzima se kao glavna nacionalna nagrada za roman. Jančar je do sada četiri puta dobio Kresnikovu nagradu za najbolji roman godine. Poslednji put to se dogodilo 2018. godine za roman Kao i ljubav.
Drago Jančar Te noći sam je videoZa roman Te noći sam je video Jančar je dobio i Nagradu za najbolju stranu knjigu objavljenu na francuskom jeziku (2014). Knjiga Te noći sam je video je uzbudljiv roman o ljubavi, lepoti i strasti, i o Veroniki Zarnik, ženi retke lepote i nesvakidašnje sudbine. Veronika Zarnik je mlada žena iz ljubljanskog građanskog društva. U romanu Draga Jančara o njoj i o nekoliko njenih godina zrele lepote uoči Drugog svetskog rata i tokom njega govori se iz ugla pet svedoka: kraljevski konjički oficir i njen bivši ljubavnik, njena majka, njena služavka koja postaje prijateljica, nemački vojni lekar koji je njen prijatelj, radnik na imanju njenog muža potajno zaljubljen u nju. Pet uzbudljivih priča, ispovesti i svedočenja međusobno se dopunjuju i prožimaju, osporavanju i sukobljavaju, ali u tom dinamičnom odnosu oblikuju moćnu priču o ženi kojoj je lepota, u isto vreme, najveći dar i najveća kazna. Nestanak Veronike Zarnik u vrtlogu istorije predstavlja događaj koji pokreće moćnu priču ovog romana koji se jednim delom odigrava u Vranju i južnoj Srbiji uoči Drugog svetskog rata.
Drago Jančar je ovogodišnji dobitnik Austrijske državne nagrade za evropsku književnost.
U izdanju Arhipelaga objavljeni su Jančarovi romani: Podsmešljiva požudaTe noći sam je video i pre nekoliko meseci Kao i ljubav, kao i knjiga priča Džojsov učenik.