Beograd, 18. avgusta 2019. – Međunarodna književna nagrada „Stefan Mitrov Ljubiša“ za 2018. godinu biće svečano uručena večeras na Trgu pjesnika u Budvi velikom slovenačkom i evropskom piscu Dragu Jančaru.
Odluku o ovogodišnjoj Nagradi „Stefan Mitrov Ljubiša“ doneo je žiri u sastavu: profesor dr Slavica Perović, profesor dr Nadežda Čačinović i profesor dr Mihajlo Pantić (predsednik). Uručenjem Nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“ Dragu Jančaru završava se književni program 33. festivala „Grad teatar“.
Drago Jančar Te noći sam je video– Romansijer, pripovedač, dramski pisac i esejist Drago Jančar (1948), već odavno potvrđen i u matičnoj, slovenačkoj kulturnoj sredini, i u Evropi i svetu, kao inventivan i inovativan autor, i svojim novijim ostvarenjima osnažuje takav sud. U središtu njegovog obimnog, žanrovski razuđenog, tematski širokog i raznostranog opusa uvek je čovek, po pravilu zatečen i nesnađen u lavirintu sopstvene sudbine i huci istorije kojoj se opire, uprkos saznanju o nemoći, odnosno o neminovnosti kraja. Jančarevi romani, pripovetke i drame, praćene jasnom, samosvesnom esejističkom artikulacijom, uvek su dijalog sa epohom, sa širom slikom sveta, i uvek su aktivni odgovor dobu u kojem živimo. Često okrenute istoriji – od koje se jedino može naučiti da se iz nje ništa ne može naučiti – Jančarove pripovedne i scenske fikcije snažno se suprotstavljaju ideologiji apsurda koja je premrežila prošli književni vek; pisac po prirodi zapitanog mišljenja neizbežno konstatuje besmislenost i bezizglednost modernog sveta, ali se ne zaustavlja na tom saznanju. Naprotiv, on u samom pripovednom činu iznalazi smisao, on pripovedanjem osmišljava i iskupljuje taj i takav svet, suprotstavlja se beznađu, represiji, nasilju, zlu – kaže se u saopštenju žirija.
Žiri posebno naglašava simboličku snagu Jančarovog pripovedanja:
Drago Jančar Džojsov učenik– Krećući se tankom granicom „između lepote i ljubavi i užasa i zločina“, i od „malih epizoda privatnih i javnih istorija“ oblikujući narativne slike zamašne simboličke snage, Drago Jančar u svojim romanima (na primer: Podsmešljiva požuda, Te noći sam je video), pričama (Džojsov učenik) i dramama („Veliki briljantni valček“) gradi istančane psihološke studije i društvene parabole, suočavajući tako čitaoca sa koliko individualnim toliko i opštevažećim životnim neizvesnostima, nastalim u sučeljavanju sa istorijom, politikom i enigmatičnom, nepredvidljivom, retko kad vedrom svakodnevicom. U kritici je već sa razlogom primećeno da: „Jančar na majstorski način predočava psihološke pozicije svojih junaka i njihove unutrašnje lomove, bilo zbog toga što su se našli usred novog iskustva, bilo zato što su s vlastitim iskustvom toliko nesaglasni da njihova stvarnost postaje nepodnošljiva. Ali on s jednakom pažnjom prati i samu dinamiku društva kojoj su podložni njegovi junaci.“ (Gojko Božović)
– Na kraju saopštenja žiri ističe snagu Jančarove književne umetnosti i njegovo neposustalo poverenje u smislotvornu ulogu književnosti:
Pozdravljajući snagu i značaj umetnički oblikovane reči u vremenima koja se neskriveno trude u pokušaju da tu snagu i taj značaj poreknu, i saglašavajući se sa nagrađenim autorom, koji svojim delom svedoči uverenje „da je književnost jedna od onih tačaka na kojima možemo zasnovati smisao vlastitog života“, Žiri za dodelu Nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“ čiji je osnivač Grad teatar – Budva, čestita Dragu Jančaru.