Ja sam vetar, drama Juna Fosea, jednog od najznačajnijih savremenih evropskih dramskih pisaca, premijerno će biti izvedena sutra uveče (nedelja, 14. avgusta u 20 časova) u Malom gradu smederevske tvrđave kao prva produkcija festivala Tvrđava teatar. U predstavi koju je režirao Stevan Bodroža igraju glumci Bojan Žirović i Milutin Milošević.

U izdanju Arhipelaga objavljen je kratki roman Juna Fose To je Ales u prevodu Mirne Stevanović sa norveškog jezika. To je prvi roman ovog velikog norveškog pisca na srpskom jeziku. Drame i romani Juna Fosea prevedeni su na više od četrdeset svetskih jezika. Drame Juna Fosea igrane su u preko 700 pozorišta širom sveta.

Roman To je Ales govori o čoveku koji je nestao u jednom norveškom fjordu. Iza njega je ostao samo čamac kao materijalni znak nekadašnjeg prisustva i priča o njemu koju u formi intenzivne ispovesti kazuje žena s kojom je živeo. Fose majstorski pripoveda o uspomenama koje se neprestano vraćaju, o misterioznosti nestanka i o živom duhu nesmirene priče.