Beograd, 8. decembra 2018. – Drugo izdanje novog romana Jelene Lengold Odustajanje upravo je objavljeno u Arhipelagu. Prvo izdanje Odustajanja Arhipelag je objavio početkom maja ove godine.
Roman Jelene Lengold naišao je na odličan prijem kod čitalaca i kritike. U međuvremenu je održano i nekoliko veoma posećenih predstavljanja knjige u Beogradu i gradovima u Srbiji.
Odustajanje je uzbudljiva i zanosna priča o glavnoj junakinji u tri životna doba (devojčica, mlada žena, žena u zrelim godinama), o sećanjima na detinjstvo i odrastanje, kao i na minule i nezaboravljene ljubavi, o iskustvu pune zrelosti, o činjenicama intimne i porodične istorije koje se ne mogu potisnuti, ali se o njima mora pričati.
Jelena Lengold by Stanislav Milojković2Odustajanje je snažna knjiga puna preokreta i preispitivanja, pričana iznutra i vođena majstorskom rukom. Jelena Lengold vešto pripoveda o junakinji koja nerazrešena sećanja detinjstva pretvara u entuzijastična iskustva mlade žene koja je iz malog grada odrastanja odavno prešla u veliki grad, da bi se čitava priča na uzbudljiv način razrešavala u njenim zrelima godinama, kada junakinja preispituje i sažima celokupno svoje iskustvo govoreći i o stvarima koje po pravilu ostaju prećutane. Taj susret junakinje sa pričom svog života predstavljen je sa napetošću po kojoj je prepoznatljiva proza Jelene Lengold.
Odustajanje se pojavljuje petnaest godina posle prethodnog romana Jelene Lengold Baltimor. Drugo izdanje Baltimora objavljeno je 2011. godine takođe u Arhipelagu.
Između dva romana Jelena Lengold objavila je knjige priča Vašarski mađioničarU tri kod Kandinskog i Raščarani svet, knjigu izabranih priča Pretesteriši me, knjigu pesama Bunar teških reči i knjigu izabranih pesama Izaberi jedno mesto.
Jelena Lengold nedavno je dobila Nagradu čitalaca Evropske unije za najbolju evropsku priču.