Beograd, 4. marta 2020. – Predavanje dr Duška Lopandića o istoriji srpske diplomatije održaće se u četvrtak, 5. marta s početkom u 19:30 časova u Maloj sali Doma kulture u Čačku.
Duško Lopandić Vreme sjaja, vreme tamePredavanje Duška Lopandića proisteklo je iz njegove knjige Vreme sjaja, vreme tame. Diplomate u vrtlogu istorije od XIII veka do 1941. godine koja je objavljena u izdanju Arhipelaga.
Knjiga predstavlja diplomatsku istoriju Srbije od XIII veka do početka Drugog svetskog rata, opisujući velika diplomatska umeća, velike uspone i poraze, istorijske drame i izazove, od kralja Milutina, preko dubrovačkih poklisara i Save Vladislavića, Dositeja Obradovića i Petra I Cetinjskog, prote Mateje Nenadovića i Ilije Garašanina, Jovana Ristića i Stojana Novakovića, do Branislava Nušića i Milana Rakića, Nikole Pašića i Milovana Milovanovića, Jovana Dučića i Jovana Jovanovića Pižona, Miloša Crnjanskog i Stanislava Vinavera, kralja Aleksandra i kneza Pavla, Milana Stojadinovića i Iva Andrića.
Duško Lopandić je profesionalni diplomata, stručnjak za evropsko pravo i regionalne odnose, kao i pisac knjiga iz srpske istorije.