Beograd, 6. avgusta 2019. – Razgovor o knjizi Duška Lopandića Vreme sjaja, vreme tame. Diplomate u vrtlogu istorije održaće se u četvrtak 8. avgusta s početkom u 20 časova u čitaonici Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović” u Valjevu. Razgovor se održava u okviru 34. Tešnjarskih večeri.
Duško Lopandić Vreme sjaja, vreme tameLopandićeva knjiga Vreme sjaja, vreme tame. Diplomate u vrtlogu istorije jeste istorija srpske diplomatije u 30 autentičnih istorijskih priča.
Posredi je diplomatska istorija Srbije od XIII veka do početka Drugog svetskog rata napisana kroz uzbudljive i iznijansirane portrete najvažnijih srpskih diplomata u tom periodu: od kralja Milutina, preko dubrovačkih poklisara i Save Vladislavića, Dositeja Obradovića i Petra I Cetinjskog, prote Mateje Nenadovića i Ilije Garašanina, Jovana Ristića i Stojana Novakovića, do Branislava Nušića i Milana Rakića, Nikole Pašića i Milovana Milovanovića, Jovana Dučića i Jovana Jovanovića Pižona, Miloša Crnjanskog i Stanislava Vinavera, kralja Aleksandra i kneza Pavla, Milana Stojadinovića i Iva Andrića.
Diplomatska istorija predstavljena je kao uzbudljiva priča. Na taj način nastala je jedinstvena knjiga o diplomatskom umeću, o velikim usponima i porazima, o istorijskim dramama i izazovima.