Beograd, 26. decembra 2013. – Najpoznatija knjiga Draga Jančara Džojsov učenik objavljena je u izdanju Arhipelaga. Prevedena na engleski, francuski i nemački jezik, gde je imala izvrsnu kritičku recepciju, ova knjiga Jančarovih izabranih priča otkriva pisca retko bogate kulture i jedinstvene sposobnosti da od malih epizoda privatnih i javnih istorija oblikuje povesti velike simboličke snage. Otuda smo dobili vanserijsku knjigu priča u čijoj se uzbudljivosti, promišljenosti i pripovedačkoj snazi ukazuju neki od najboljih trenutaka savremene evropske pripovetke.
U priče iz knjige Džojsov učenik stao je ceo XX vek kroz neuporedive sudbine njihovih junaka, nekada običnih ljudi, nekada saputnika i učesnika najvažnijih događaja.
Priče iz knjige Džojsov učenik snažno i sugestivno pripovedaju o životu sa istorijom i politikom, o tajanstvenim preokretima u ljudskom životu i o tome kako je granica između lepote i ljubavi i užasa i zločina ponekad jedva vidljiva.
Priče Draga Jančara govore o čudesnoj sudbini Džojsovog učenika, o Pavelićevoj fasciniranosti korpom punom ljudskih očiju, o kraju rata u Sloveniji 1945, o jednoj istrazi u Titovoj JNA čiji će glavni akter kasnije postati poznati general i najpoznatiji haški zatvorenik, o čudesnoj slici iz Kastilje, o belom ruskom emigrantu koji ne uspeva da pobegne od istorije, o jednoj avanturi u Njujorku, o ljubavi i zločinu, o strasti i grehu.
Pre knjige priča Džojsov učenik, Arhipelag je u ediciji Sto slovenskih romana objavio Jančarov roman Podsmešljiva požuda.
Poznat kao romansijer, pripovedač, dramski pisac i esejist, Drago Jančar (Maribor, 1948) najprevođeniji je savremeni slovenački pisac. Redovni je član Slovenačke akademije nauka i umetnosti. Između ostalog, dobio je Evropsku nagradu za kratku prozu (1994), Prešernovu nagradu (1993), Rožančevu nagradu za esej (1993), Sterijinu nagradu za najbolju dramu (1982, 1985), Herderovu nagradu (2003), Nagradu „Žan Emeri“ za esej (2007), Nagradu „Hemingvej“ (2009), Nagradu „Mediteran“ (2009).