Beograd, 27. juna 2019. – Treći dan 8. Beogradskog festivala evropske književnosti donosi dva susreta i razgovora sa poznatim evropskim  piscima.
Na sceni festivala, u 19 časova, najpre će se pojaviti Jani Virk, jedan od najznačajnijih savremenih slovenačkih romansijera i pripovedača. Virk je pisac romana Poslednje Sergijevo iskušenje, za koji mnogi kritičari kaću da je najbolji oman o istočnoevropskoj tranziciji.
Susret i razgovor sa norveškim  piscem Eugenom Šuljginom, autorom romana S nekog drugog svet  u kome se daje uzbudljiva slika savremene Turske i Istanbula, uslediće u 20 časova.
VIRKDan na Festivalu završava se projekcijom filma Marija Martonea Leopardi. Martoneov film je zasnovan na životu velikog i neodoljivog italijanskog pesnika. Leopardijev život ispunjen je mnogim preokretima, istinskom strašću za poezijom, ali ništa manje i za izazovima života.
Na Beogradskom festivalu evropske književnosti u toku je izložba karikatura Predraga Koraksića Corax-a posvećenih velikom američkom pesniku i esejisti Čarlsu Simiću.
LeopardiOsmi Beogradski festival evropske književnosti, koji organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, traje do 28. juna.
Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.
Svi programi na Beogradskom festivalu evropske književnosti, uključujući i projekcije filmova, besplatni su.