Beograd, 19. novembra 2014. – Uglješi Šajtincu, ekskluzivnom autoru Arhipelaga, sinoć je uručena Evropska nagrada za književnost na svečanoj ceremoniji koja je održana u Koncert Noblu u Briselu.
Evropska nagrada za književnost dodeljena je Uglješi Šajtincu za roman Sasvim skromni darovi. Za ovu knjigu, objavljenu u izdanju Arhipelaga, Uglješa Šajtinac je dobio Vitalovu nagradu za knjigu godine i Nagradu „Bora Stanković“ za najbolju proznu knjigu godine.
Evropsku nagradu za književnost Uglješi Šajtincu uručio je Tibor Navračič, komesar Evropske unije zadužen za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport.
Svečanoj ceremoniji uručenja Evropske nagrade za književnost prisustvovali su Silvija Kosta, predsednica Odbora Evropskog parlamenta za kulturu i obrazovanje komiteta, većina ministara kulture zemalja Evropske unije i zemalja iz kojih su ovogodišnji dobitnici Evropske nagrade za književnost, kao i mnogobrojne važne ličnosti iz sveta književnosti, kulture i politike.
Evropska nagrada za književnost sastoji se iz povelje i novčanog iznosa od 5.000 eura. Nagrađena knjiga laureata biće prevedena na druge evropske jezike.
Uručujući Evropsku nagradu za književnost, Tibor Navračič, komesar Evropske unije za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, rekao je: „Veoma sam zadovoljan što smo u orilici da odamo priznanje ovim izuzetnim piscima za njihove knjige. Evropska nagrada za književnost je sjajan način da se slavi bogatstvo kreativnosti i raznolikosti koje evropska kultura može da ponudi. Iznad svega, ova nagrada pokazuje moć reči da prevaziđe granice.“
Evropska nagrada za književnost osnovana je 2009. godine kao podrška predstavljanju, prevođenju i objavljivanju savremene evropske književnosti. Svake godine Evropsku nagradu za književnost bude dobije deset autora iz različitih evropskih zemalja. Od srpskih pisaca Evropsku nagradu za književnost do sada je dobila Jelena Lengold za knjigu priča Vašarski mađioničar 2011. godine. Dodelu Evropske nagrade za književnost organizuju Udruženje evropskih knjižara, Savet evropskih književnika i Federacija evropskih izdavača, uz podršku Evropske komisije.
U izboru za Evropsku nagradu za književnost učestvuje 37 zemalja koje učestvuju u evropskom programu za kulturu (27 zemalja Evropske unije, Srbija, Crna Gora, Makedonija, BiH, Hrvatska, Island, Lihtenštajn, Norveška i Turska).
Pored Uglješe Šajtinca, ovogodišnji dobitnici Evropske nagrade za književnost su Ben Bluši iz Albanije, Milen Ruskov (Bugarska), Jan Nemec (Češka), Makis Citas (Grčka), Odni Ejr (Island), Janis Jonevs (Litvanija), Armin Ohri (Lihtenštajn), Pjer Mejlak (Malta), Ognjen Spahić (Crna Gora), Marente de Mor (Holandija), Birgul Orguz (Turska) i Evi Vajld (Velika Britanija).
Arhipelag je nedavno objavio treće štampano izdanje romana Sasvim skromni darovi, kao i elektronsko izdanje ovog romana. Pre pola godine roman Sasvim skromni darovi objavljen je i na bugarskom jeziku, a za izdanje ovog romana trenutno su zainteresovani izdavači iz pet evropskih zemalja.
Sasvim skromni darovi su izuzetan epistolarni roman u kome dva brata razmenjuju e-mailove u kojima svedoče o svojoj američkoj i srpskoj, njujorškoj i banatskoj svakodnevici. Odavno nismo imali roman u kome se s tolikom snagom, energijom i autentičnom emocijom govori o neposredno proživljenom savremenom iskustvu. Napisan kao roman o Banatu i Njujorku, ovaj porodični roman kroz sudbinska iskušenja pripadnika jedne obične porodice na uzbudljiv način govori o najizazovnijim društvenim pitanjima našeg vremena. Uglješa Šajtinac, jedan od vodećih pisaca u novoj generaciji savremene srpske književnosti, autor čuvene drame Hadersfild, napisao je potresnu i provokativnu hroniku naših dana, knjigu u čijim pismima sa autentičnom snagom progovara poslednja decenija naših života.
Arhipelag, ekskluzivni izdavač knjiga Uglješe Šajtinca, upravo je objavio novu knjigu priča ovog autora Banatorijum.