Beograd, 25. maja 2016. – Dom omladine Beograda pokreće novi festival posvećen gorućim globalnim temama koje se tiču svih nas, obrađenim u formi subverzivnih filmova. PLAN B prikazuje provokativne i politički nekorektne dokumentarce i igrane filmove koji se bave najaktuelnijim političkim i društvenim temama današnjeg sveta.
U nameri da i u Beogradu otvorimo raspravu da li je drugačiji svet u kome svi živimo ipak moguć, domaćoj publici prikazaćemo filmove sa najvećih svetskih festivala: ostvarenja koja nam izbliza prikazuju ljude, dešavanja i pokrete o kojima svakodnevno slušamo u vestima i koji određuju i naše svakodnevne živote, a o kojima imamo zapravo vrlo površno znanje. Predstavljamo vam filmove koji nude umetničke, političke i životne alternative, te priliku da ih bolje upoznamo pre nego što ih čvrsto prigrlimo ili zauvek odbacimo.
Insajderska priča o tajnim momentima pregovora grčke Sirize sa svetskim kreditorima o dugu, u napetom političkom dokumentarcu „Ovo je državni udar“.
Potresni dokumentarac o maloj fabrici tekstila u Austriji, čiji su radnici žrtve globalnog kapitalizma.
Pogled „izlečenog“ homoseksualca, sada vatrenog pobornika Putina i ruskog državnog kapitalizma, na dramatično društveno podeljenu Rusiju.
Napeta priča o političkoj borbi unutar EU za zaštitu privatnosti ličnih podataka evropskih građana.
Triler o francuskom novinaru koji ulazi u radikalnu islamističku terorističku ćeliju, koja priprema napad u Parizu – film koji je nagovestio napade iz novembra 2015, a čija je premijera trebalo da se desi na dan samih napada.
Retrospektiva radikalnog japanskog reditelja Adači Masaa, kome je japanska vlada oduzela pasoš u nameri da spreči njegovo delovanje.
Plan-B-Cover-2016
Festival „PLAN B“, pored filmskog programa, predstaviće i burne tribine i razgovore sa zanimljivim gostima, o političkim pokretima i evropskim dešavanjima koja nude alternative globalnom neoliberalnom kapitalizmu i diskutuju o tome da li je drugačiji svet moguć. Želimo da PLAN B postane platofrma za diskusije i razmene ideja onih pokreta, pojedinaca, inicijativa koje nude autentičnu alternative. Zato smo pozvali i levičare-borce i aktiviste iz Slovenije, Grčke i Srbije da diskutuju svoja iskustva, kao i zašto nema autentičnog levog pokreta u Srbiji i regionu danas. Pozvali smo profesore iz Francuske i Belgije i predstavnike antiterorističke obaveštajne jedinice iz Brisela da razgovaraju sa domaćim ekspertima o uzrocima radikalizacije društava, koja se dešava i nama. A diskutujemo i o novim pokretima koji se pojavljuju u Evropi, poput DIEM-a, koji nude ne samo ekonomska, nego nova politička rešenja.
Kao deo subverzije koju spremamo, tokom trajanja PLANA B u Domu omladine Beograda biće postavljene i provokativne umetničke instalacije Neona & Linncha (Sanje Stojkov i Vanje Vikala) „Human-powered“.
„Okruženi smo primerima neopravdane demonstracije moći, elite koja jaše običnog čoveka, tretiranja ljudi kao resursa. Instalacija je osvrt na društvo koje je naviknuto da samo potvrdno klimne glavom kada vidi nekoga ko gazi ljude oko, ili ispod sebe da bi stigao do svog cilja“, kažu umetnici povodom učešća u PLANU B.
Dom omladine Beograda vas poziva na četiri dana radikalnog preispitivanja svetskog poretka i sopstvenih stavova i ubeđenja kroz filmove, tribine i izložbu.
Imate li svoj PLAN B?