Beograd, 26. juna 2015. – Jedna od najpoznatijih francuskih romansijerki Florans Noavil, romansijer Nemanja Rotar i gotovo nepoznati celovečernji igrani film Miroslava Antića Doručak sa đavolom naći će se na programu završnog dana 4. Beogradskog festivala evropske književnosti.
I Florans Noavil i Nemanja Rotar napisali su po jednu uzbudljivu i čitanu biografiju o piscima koji su im prethodili, pa će to i biti jedna od tema razgovora s njima.
Florans Noavil napisala je prevođenu i nagrađivanu biografiju Singer u kojoj je osvetlila život i književnost ovog jedinstvenoig pisca i neobičnog čoveka. Pišući knjigu, toliko se zbližila sa životom svog junaka, sa njegovim doživljajima i književnim namerama, da je u jednom intervjuu povodom ove knjige rekla:
– Ja sam poslednja Singerova izabranica!
Veliki uspeh kod francuske i evropske publike izazvao je i roman Florans Noavil Vezanost koji je u Srbiji objavljen pre nekoliko meseci u izdanju Arhipelaga.
Osim što je romansijerka i autorka Singerove biografije, Florans Noavil je jedan od najuticajnijih francuskih književnih kritičara, a francusku i evropsku javnost je uzbudila i njena knjiga o aktuelnoj ekonomskoj krizi Završila sam ekonomiju, izvinjavam se zbog toga.
Nova knjiga Nemanje Rotara Sutradan posle detinjstva doživela je veliki uspeh kod čitalaca i kritike. Za nekoliko meseci knjiga je doživela dva izdanja, kao i čitav niz promocija širom Srbije. Na 4. Beogradskom festivalu evropske književnosti biće predstavljeno novo izdanje ove romansirane biografije Miroslava Antića koja se čita kao uzbudljiv roman o pesniku i boemu koji je obeležio jedno vreme, ali i o njegovom dobu, 70-tim i 80-tim godinama, i o vremenu u kome žive današnji Antićevi čitaoci.
Četvrti Beogradski festival evropske književnosti završava se projekcijom igranog filma čuvenog pesnika Miroslava Antića Doručak sa đavolom iz 1971. godine. Film se prikazuje u okviru festivalske retrospektive Književnost na filmu. Doručak sa đavolom nastao je na osnovu scenarija velikog pesnika, poznatog i po radu na nekoliko igranih i dokumentarnih filmova. Doručak sa đavolom je najznačajnije Antićevo ostvarenje na filmu. U ovom filmu, u kome uloge tumače, između ostalih, Mira Stupica, Velimir Bata Živojinović, Pavle Vujisić i Dragomir Bojanić Gidra, Antić prikazuje osetljivu političku temu o zlostavljanju vojvođanskih seljaka tokom kolektivizacije ruralnih područja odmah nakon oslobođenja. Za ovaj film Miroslav Antić je dobio Zlatnu pulsku arenu za scenario, ali se film, ubrzo posle toga, zbog svoje izrazite kritičnosti prema ideologiji vladajuće partije našao u „bunkeru“.
Četvrti Beogradski festival evropske književnosti, koji organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, počeo je 23. juna. Festival je predstavio četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja, četiri projekcije filmova nastalih po savremenoj književnosti, panel o statusu savremene kulture i izložbu grafika Branka Đukića Mixed Media.
Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.