Beograd, 5. juna 2024. – Slovenačka književnica Gabriela Babnik i španski esejista Miguel Roan nastupaju večeras na 13. Beogradskom festivalu evropske književnosti.
Književno veče Gabriele Babnik počinje u 19 časova, dok književno veče Miguela Roana počinje u 20 časova.
Programi Beogradskog festivala evropske književnosti održavaju se u sali Amerikana Doma omladine Beograda.
Gabriela Babnik je jedna od najznačajnijih savremenih slovenačkih književnica i jedna od autorki antologijske edicije 100 slovenskih romana. Njen roman Intimno, u prevodu Jelene Budimirović, objavila je pre nekoliko godina na srpskom jeziku Izdavačka kuća Clio. Čitalac u romanu Intimno prati ljubavnu priču Slovenke Janine i uglednog afričkog kolumniste Fadula.
Gotovo jednoglasno prihvaćen kao delo koje se bavi problemima migranata i migrantskom politikom, roman Gabriele Babnik Intimno prepoznat je u kritici kao knjiga koja je mnogo više od proze.
Knjige Gabriele Babnik prevedene su na više evropskih jezika.
Španski esejista, politikolog i balkanolog Miguel Roan poslednji je gost ovogodišnjeg 13. Beogradskog festivala evropske književnosti. Odranije istraživač Balkana, Miguel Roan je pisac knjige o savremenom Beogradu Brutalni Beograd. Intimna hronika belog grada. Predstavljajući Beograd kao „nezavršeni grad“, Roan govori o promenama u tkivu grada i o različitim istorijskim, kulturnim i arhitektonskim slojevima Beograda, od kojih neki vuku poreklo iz tradicije, dok su drugi izraz otvorenosti Beograda prema novim arhitektonskim mogućnostima.