Beograd, 3. aprila 2014. – Knjiga Zorana Ćirjakovića Globalna Afrika, objavljena u izdanju Arhipelaga, govori o posledicama globalizacije i modernizacijskih procesa južno od Sahare.
Globalna Afrika je istorija globalizacije u Podsaharskoj Africi i uzbudljiva slika njene savremenosti opterećene apsolutnom bedom, ugroženošću kao načinom života i neprestanom borbom za opstanak.
Utvrđujući da je Podsaharska Afrika, kao „fascinantan i neobičan region“, mnogo više globalizovana nego što se uobičajeno misli, Zoran Ćirjaković u knjizi Globalna Afrika odgovara na pitanje zbog čega su stanovnici „crne Afrike“ najveći gubitnici globalizacije.
Kroz odlično napisanu analizu i vrhunske putopise Ćirjaković govori o afričkom životu ispod dna i o patnji i smehu. Ćirjaković prikazuje „crnu Afriku“ razapetu između hronične i ubistvene bede i nevladine države i globalizovanih „civilizatorskih ideja“, između ekonomije opstanka i okultne ekonomije, između „crne Afrike“ na Zapadu i Zapada u „crnoj Africi“, između muzike sveta i globalnog seksa.
Detaljno predstavljajući globalizacijske i modernizacijske procese koji su trajno obeležili iskustvo Podsaharske Afrike, a u mnogim slučajevima se i ispreplitali sa lokalnim običajima, iskustvima i tendencijama, pri čemu su nastali najneverovatniji konstrukti, knjiga Globalna Afrika na izazovan način ukazuje i na posledice procesa globalizacije u drugim delovima sveta.
Zoran Ćirjaković ne samo da je godinama istraživao specifičnosti „crne Afrike“ već je ovaj veliki prostor upoznao i uživo, u nizu putovanja koje preduzima već godinama. Otuda istraživačke rezultate ove knjige zaokružuje nekoliko izvrsnih putopisa iz uzbudljivih zemalja „crne Afrike“: iz Demokratske Republike Kongo, iz Malija i iz Burkine Faso.
Zoran Ćirjaković (Beograd, 1965) predavač je na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Bio je izveštač Newsweek-a i The Los Angeles Times-a tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Za domaće medije izveštavao je tokom oružanih sukoba i kriza u zemljama Azije i Podsaharske Afrike. Radio je kao novinar NIN-a i spoljnopolitički komentator Radija B92. Putopisne tekstove i reportaže je objavljivao u brojnim domaćim medijima. Piše publicističke radove i komentare. Bavi se alternativnim modernostima, Podsaharskom Afrikom i interkulturalnim komunikacijama.