Beograd, 27. juna 2013. – Nova zvezda evropske književnosti Goce Smilevski i Srđan V. Tešin, jedan od najznačajnijih pisaca u novoj srpskoj književnosti, nastupaju trećeg dana na 2. Beogradskom festivalu evropske književnosti, u okviru programa Na sceni. Oni će razgovarati s publikom i čitati tekstove iz svojih novih rukopisa.
Programi se održavaju u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Najpre u 19 časova nastupa Srđan V. Tešin koji će, između ostalog, pročitati jednu svoju novu priču, dok književno veče Goceta Smilevskog, koji boravi u Beogradu između dve svoje velike evropske turneje povodom romana Razgovor sa Spinozom i Sestra Sigmunda Frojda, počinje u 20 časova.
U okviru festivalskog programa Književnost na filmu u 21 čas počinje besplatna projekcija filma Petrovgradska prašina Ilije Torbice koji je nastao prema istoimenom romanu Vojislava Despotova.
Posetioci Festivala mogu da na izložbi posvećenoj Zbignjevu Herbertu, jednom od najvećih evropskih pesnika XX veka, vide crteže, rukopise i fotografije ovog modernog klasika evropske književnosti.
Beogradski festival evropske književnosti traje do 28. juna. Organizator festivala je Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda.