Beograd, 27. juna 2013. – Goce Smilevski, koji boravi u Beogradu na Beogradskom festivalu evropske književnosti između dve svoje velike evropske turneje, pročitao je odlomak iz romana Razgovor sa Spinozom koji je preveden na većinu evropskih jezika.
Smilevski, koji je i dobitnik Evropske nagrade za književnost, govorio je o nastanku svoja dva najpoznatija romana Razgovor sa Spinozom i Sestra Sigmunda Frojda koji su mu doneli veliki broj izdanja, prevoda i nagrada, a pre svega veliki broj čitalaca u različitim kulturama i na različitim jezicima.
Međunarodni uspeh Goceta Smilevskog odavno nije doživeo neki istočnoevropski pisac, a nedavno je još jednom potvrđen objavljivanjem romana Sestra Sigmunda Frojda u izdanju Pingvina.
– Ja sam oba romana pisao jako dugo. Ni u romanu o Spinozi ni u romanu o Frojdovoj sestri ja nisam želeo da pišem biografije ili biografske romane o dve velike figure. Pokušao sam da govorim o onome što je u njihovim životima i u njihovim biografijama manje poznate. Odlučio sam da pripovedam o napuklinama i praznim poljima u njihovim biografijama. I na tom mestu u oba slučaja ukazala mi se priča. U romanu Razgovor sa Spinozom ja sam pripovedao o strašnoj usamljenosti. Spinoza je najpre bio prognan, zajedno s drugim Jevrejima, iz Španije, da bi u Holandiji bio izopšten iz svoje jevrejske zajednice. Nijedan Jevrejin mu nije smeo prići na manju razdaljinu od četiri lakata ili na bilo koji drugi način stupiti u dodir s njim, a da i sam ne bude izopšten iz jevrejske zajednice. Zamislite tu usamljenost u kojoj je morao živeti Spinoza. Roman Sestra Sigmunda Frojda započeo je kada sam povezao dve činjenice. Jedna činjenica govori da je Frojd spasen iz Beča pred nacistima i da je sa sobom mogao da povede priličan broj ljudi. Druga činjenica kazuje da su njegove četiri sestre umrle u holokaustu, uključujući i Adolfinu, za koju je negde napisao da je njegova najdraža sestra. Zapitao sam se: Zašto Frojd nije spasao njih? Zašto nije spasao Adolfinu? To me je pitanje potreslo. Najmanje što sam mogao da uradim jeste da napišem roman – rekao je Goce Smilevski.