Beograd, 16. juna 2020. – Beogradski festival evropske književnosti trebalo je da se održi od 23. do 26. juna. Imamo program, književni, filmski, tribinski, kao i izložbu, ali u ovom trenutku nije moguće održati tako zamišljen festival. Ograničeno je prisustvo publike na javnim događajima u zatvorenom prostoru, ali su dva druga razloga još važnija. Jedno su posledice epidemijske krize. Ljudi i dalje ne idu u većem broju na događaje u zatvorenim prostorima i pitanje je kada će se te navike obnoviti. Do kraja juna svakako neće i to je bio jak razlog da odložimo održavanje festivala na kraju juna. Drugi razlog su problemi s putovanjima stranih autora. Većina naših učesnika su pisci iz inostranstva, a u ovom trenutku putovanja su skopčana s mnogim neizvesnostima. Ne možete organizovati međunarodni književni festival bez jasne situacije s mogućnostima putovanjima pisaca iz različitih zemalja i u rovitoj epidemijskoj situaciji. Na stranu to što smo iz proizvodnje straha i katastrofizma da će nam nedostajati smeštajnih kapaciteta na beogradskim grobljima preko noći uleteli u pregrejani optimizam – rekao je Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga i osnivač Beogradskog festivala evropske književnosti, u razgovoru za Ivanom Matijević za Danas.
bfek logo 300x600pxBožović kaže da je plan da se Beogradski festival evropske književnosti odloži za poslednju nedelju novembra, uz nadu da će tada biti moguće organizovati putovanja stranih pisaca.
– Odlučili smo da Beogradski festival evropske književnosti odložimo za poslednju nedelju novembra. Nadam se da će to tada biti moguće i da će barem epidemijske okolnosti biti drugačije. Mada vidim da se epidemiolozi povodom drugog talasa razlikuju samo u tome da li će do njega doći početkom jeseni ili u poznu jesen. Najgora stvar za posao, pogotovu za poslove koji su nužno dugoročni, a to su i izdavaštvo i organizacija festivala, jeste da ne možete ništa da planirate. Sada nam se to svima događa – naglašava Božović.
Beogradski festival evropske književnosti osnovan je 2012. godine i do sada se uvek održavao u poslednjoj celoj nedelji juna. Poznat po čitanjima voećih savremenih srpskih i evropskih pisaca, Beogradski festival evropske književnosti privlačio je pažnju i retrospektivom filmova nastalih po savremenoj evrpskoj književnosti, izložbama fotografija, crteža, stripova i karikatura, kao i provokativnim i zanimljivim panelima o savremenoj kulturi i kulturnoj politici.

DAVID GROSMAN I GOJKO BOZOVIC 09 SMMeđu dosadašnjim učesnicima Beogradskog festivala evropske književnosti nalaze se David Grosman, Havijer Serkas, Klaudio Magris, Peter Esterhazi, Drago Jančar, Vesna Goldsvorti, Aris Fioretos, Goce Smilevski, Igor Štiks, Roman Simić Bodrožić, Terezija Mora, Đerđ Serbhorvat, Suzana Tratnik, Jozef Haslinger, Gi Helminger, Florans Noavil, Barbi Marković, Zoran Ferić, Kristijan Eker, Rej Robertson, Amir Or, Tomas Majneke, Feri Lainšček, Branko Čegec, Venko Andonovski, Fiona Sampson, Hatidže Akin, Piter Salmon, Vlado Žabot, Eugen Šuljgin, Jani Virk i Ilija Trojanov.
Arhipelag je bio prinuđen da zbog pandemije koronavirusa otkaže sve programe od 10. marta do kraja maja, među kojima su i srpska turneja Davida Grosmana i gostovanje kanadskog pisca Dejvida Homela.