Beograd, 8. maja 2017. – Gojko Božović, pisac i glavni urednik Arhipelaga, govoriće danas na 12. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja predavanje o esejima Danila Kiša i o knjizi Priče o Danilu Kišu koja je objavljena u izdanju Arhipelaga.
Razgovor o Danilu Kišu i o odjecima njegovog života i literature u savremenoj književnosti odvija se u okviru zvaničnog programa 12. Međunarodnog sajma knjiga i obrazovanja. Program počinje u 15 časova.
Priče o Danilu KišuKnjiga Priče o Danilu Kišu je tematska antologija priča srpskih i ex-jugoslovenskih pisaca o Danilu Kišu. U ovoj knjizi, koju je priredio poznati banjalučki pisac Milenko Stojičić, nalaze se najbolje priče napisane o Danilu Kišu u proteklih trideset godina. Autori priča su preko 30 pisaca iz nekoliko generacija savremene književnosti od Tvrtka Kulenovića, Mirka Kovača, Vide Ognjenović i Judite Šalgo, preko Milisava Savića, Irfana Horozovića, Davida Albaharija, Radoslava Bratića, Dragana Velikića, Aleksandra Prokopieva, Mihajla Pantića, Petera Božika, Sibile Petlevski, Josipa Mlakića i Predraga Lucića, do Lasla Blaškovića, Faruka Šehića, Srđana V. Tešina, Olje Savičević Ivančević i Muharema Bazdulja.
Otuda je knjiga Priče o Danilu Kišu dragoceno svedočanstvu o Danilu Kišu, njegovoj književnosti i njegovom vremenu, ali i svedočanstvo o Danilu Kišu kao živoj tradiciji moderne književnosti.
Gost 12. Međunarodnog sajma knjiga i obrazovanja je Rumunija. Poseban program ovog sajma predstavlja izložba 24 grafike i monumentalne slike Gamagonis II Dada Đurića.
Organizatori Sajma knjiga su Izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice i Ministarstvo prosvjete Crne Gore.
Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja održava se pod sloganom: „Imam svijet za tebe!“