Beograd, 2. juna 2023. – Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, na Okruglom stolu Finansiranje kulture u Srbiji u organizaciji Društva za akademski razvoj. Okrugli sto se održava u Kuli Nebojša u Beogradu 3. juna.
Okrugli sto ima dve ključne teme. Jedno je „Budžetiranje kulture – Srbija, region, Evropa“, drugo je „Javno i/ili privatno finansiranje kulture“.
– Кroz diskusiju na ove teme želimo da dođemo do zaključaka koji su to glavni problemiza finansiranje kulture u Srbiji i da li se ti problemi mogu rešiti primenom nekih od „rešenja“ koje postoje u drugim zemljama regiona, Evrope i sveta. Želimo da dođemo do zaključaka da li o kulturi treba da brine država ili pojedinci ili svi zajedno i na koji način bi to bilo najsvrsishodnije, te da li treba ohrabrivati privatna ulaganja u kulturu i slične aktivnosti ili ne – kažu organizatori u najavi Okrulog stola.
Učesnici Okruglog stola Finansiranje kulture u Srbiji su Gojko Božović, Izdavačka kuća Arhipelag, Adam Crnobrnja, Srpsko arheološko društvo, Anđela Đermanović, Dokumentarni serijal Počudište, Vladimir Blagojević, Udruženje za očuvanje starih zanata i veština Beli orlovi, Dejan Živanović, Gradska uprava grada Šapca, Estela Radonjić Živkov, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture – Beograd, Кsenija Samardžija, Fondacija „Saša Marčeta“, Milica Stajić, JP Beogradska tvrđava, Nataša Tomić, JP Beogradska tvrđava.
Moderator Okruglog stola je Milan Simonović iz Društva za akademski razvoj.