Beograd, 16. decembra 2020. – Roman Hamam Balkanija Vladislava Bajca (originalno izdanje Arhipelag, 2008) upravo je objavljen na španskom jeziku, u Argentini. Izdavač je kuća Dedalus, a knjigu je sa srpskog preveo Euhenio Lopez Arijazu. S obzirom na to da se potpisanim ugovorom ustupaju autorska prava za Latinsku Ameriku, ovaj izdavač će knjigu distribuirati i u Čileu, Urugvaju, Kolumbiji i Meksiku.
Vladislav BajacOvaj višestruko nagrađivani roman u Srbiji i inostranstvu (od nagrade „Isidora Sekulić“ do „Balkanike“) odmah je dobio i novo priznanje: već je uvršten u program studija Katedre za slavistiku Univerziteta Buenos Aires. Naime, prevodilac E. L. Arijazu je šef ovog odseka i smatra da je ovo dobar početak za ozbiljno bavljenje idejom stvaranja kursa i lektorata za srpski jezik i književnost, a potom i katedre u prestonici Argentine. Za realizaciju ove ideje potrebna je i pomoć države Srbije, a ne samo zemlje domaćina. Ministarstvo kulture je pomoglo prevod ove knjige na španski, a ambasada Republike Srbije u Buenos Airesu već je u kontaktima sa ondašnjim Univerzitetom i izdavačem.
Inače, Slavistički odsek Univerziteta Buenos Aires uputio je načelan poziv piscu za gostovanje na katedri, a izdavač i za mnogo šire predstavljanje knjige, ako opšta epidemiološka situacija to dozvoli.
Arhipelag je do sada na srpskom jeziku objavio devet izdanja romana Hamam Balkanija.