Beograd, 14. oktobra 2019. – Veliki španski pisac Havijer Serkas ovogodišnji je dobitnik nagrade „Planeta“. Serkasu je nagrada dodeljena za njegov novi roman Terra Alta.
Nagrada „Planeta“ je najvažnija španska književna nagrada posle Servantesove, a njen novčani deo iznosi 600 hiljada evra. Španski mediji ističu da se dodeljivanjem Havijeru Serkasu nagrada „Planeta“ „konačno vratila pravoj književnosti“ posle nekoliko godina u kojima su je dobijali „komercijalni naslovi i autori“. Nagradu „Planeta“ dobili su neki od najznačajnijih savremenih pisaca španskog jezika poput Marija Vargasa Ljose, Kamila Hose Sele Alvara Pomba, Antonija Munjosa Moline ili Ane Maríje Matute.
Havijer Serkas HohstaplerHavijer Serkas Serkas je jedan od najznačajnijih i najprevođenijih savremenih španskih pisaca, stalni je kolumnista madridskog Paisa. Serkas je jedan je od najznačajnijih evropskih intelektualaca. Za roman Salaminski vojnici Serkas je dobio Nagradu Udruženja katalonskih izdavača, Nagradu grada Barselone, Nagradu žirija pisaca „Salambo”, Nagradu kritike Čilea, Nagradu Ekstremadura, Nagradu Grinzan-Kavur, kao i Nagradu Independenta za najbolju stranu knjigu proze u Velikoj Britaniji, kao i Evropsku nagradu za najbiolji roman.
Na srpskom jeziku Arhipelag je do sada objavio dva romana Havijera Serkasa, najpre uzbudljiv roman o Španskom građanskom ratu Salaminski vojnici i roman Hohštapler o čoveku koji je decenijama izmišljao svoju biografiju pod reflektorima španske javne scene. Oba romana sa španskog jezika prevela je Biljana Isailović koja trenutno radi na prevodu Serkasovog romana Monarh i njegove senke koji će Arhipelag objaviti tokom proleća naredne godine.
Havijer Serkas je bio gost Arhipelaga na 7. Beogradskom festivalu evropske književnosti u junu prošle godine.