Predstavljanje Arhipelaga na Danima knjige u Beogradskom dramskom pozorištu održaće se u petak 8. juna od 18 do 22 časa.
Specijalni gost predstavljanja Arhipelaga je poznati pisac Igor Štiks o čijem će prevođenom i nagrađivanom romanu Elijahova stolica, pored autora, govoriti i reditelj Boris Liješević i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.
Igor Štiks će potpisivati roman i razgovarati sa publikom.
Književno veče u BDP posvećenu romanu Elijahova stolica počinje u 19 časova.
Napisan kao roman o potrazi za ocem, Elijahova stolica je uzbudljiva knjiga o identitetu sa ukrštenim intimnim i istorijskim pričama i preokretima, pri čemu je lična, egzistencijalna i porodična drama projektovana na veliki ekran kolektivnih i ratnih sukoba devedesetih godina.
Rihard Rihter, pisac usred životne i stvaralačke krize srednjih godina, napušta Pariz, da bi u stanu svoje davno umrle majke u Beču slučajno našao dokument koji pokazuje da je njegov otac neko sasvim drugi. Taj dokument odvodi Rihtera u Sarajevo u leto 1992. i u središte balkanskih ratova devedesetih, potom u neobičnu ljubavnu avanturu, da bi napokon stigao do saznanja o svom ocu koje će promeniti njegov svet.
Roman Igora Štiksa objavljen je u desetak evropskih zemalja, a autor je za njega dobio prestižne nagrade „Kiklop“ za knjigu godine i „Ksaver Šandor Đalski“. Odlomak iz romana Elijahova stolica uvršten je u antologiju Best European Fiction koja je objavljena u SAD 2010. godine.
Po romanu Elijahova stolica nastala je istoimena predstava JDP u režiji Borisa Liješevića koja već dve godine ima odličan uspeh kod beogradske publike i na mnogobrojnim gostovanjima u zemlji i inostranstvu. Ova predstava je nagrađena Velikom nagradom BITEF-a u septembru prošle godine.
Tokom Dana knjige u Beogradskom dramskom pozorištu Arhipelag je pripremio i specijalni popusti i poklone za svoje čitaoce.
Čitaoci će knjige Arhipelaga moći da kupe i 12. juna od 18 do 22 časa na završnoj večeri Dana knjige u Beogradskom dramskom pozorištu.
Arhipelag i Beogradsko dramsko pozorište imaju sporazum o saradnji po kome članovi Kluba čitalaca Arhipelag imaju specijalni popust od 30% za kupovinu karata za sve predstave BDP, dok publika BDP ima isti popust za kupovinu knjiga u Kluba čitalaca Arhipelag tokom cele godine.