Beograd, 12. septembra 2014. – Ime mi je Damjan, roman poznate slovenačke autorke Suzane Tratnik, koja je nedavno bila gost 3. Beogradskog festivala evropske književnosti, izabran je za knjigu godine u okviru projekta Rastem sa knjigom koji je posvećen promociji i kulturi čitanja među mladima Slovenije.
Roman Ime mi je Damjan objavljen u okviru projekta Rastem sa knjigom u tiražu od 22.000 primeraka i primerak ove knjige dobio je svaki učenik 1. razreda svih srednjih škola u Sloveniji.
Predstavljanje romana Ime mi je Damjan prati kratak video film koji je režirala Maja Vajs. Film možete pogledati na: www.youtube.com/watch?v=Yz7n09i8dd8.
Projekat Rastem sa knjigom pokrenula je Javna agencija za knjigu Slovenije i on je obuhvatio izbor najboljih savremenih slovenačkih romana koji se u saradnji Javne agencije za knjigu Slovenije sa vodećim slovenačkim profesionalnim izdavačima objavljuju u novim izdanjima i predstavljaju u svim srednjim školama u Sloveniji.
Srpsko izdanje romana Ime mi je Damjan Suzane Tratnik objavio je Arhipelag u okviru edicije 100 slovenskih romana.
Suzana Tratnik u romanu Ime mi je Damjan izabrala je ispovedni ton pripovedanja kojim otvara čitavo polje značenja i problema, ali i problematizuje sve: od ličnog identiteta do kolektivne i opšte, društvene egzistencije modernog doba. Junak ovog kratkog ispovednog romana postavljen je u napetu situaciju egzistencijalne teskobe koja proizlazi iz nerešenih konfliktnih odnosa u porodici. Prateći ritam Damjanove ispovesti koja se kreće od momenata potpune zbunjenosti i zatečenosti pred činjenicom da „niko ne razume“ ono što je za Damjana „očigledno“, jasna rodna pozicija muškarca, do momenta skepticizma u tu poziciju, čitalac i sam na trenutke biva uvučen u vrlo složenu igru odnosa realnosti i privida. Oblikovan između socijalne kritičnosti i provokativnosti i snažne priče o dubokom individualnim dramama junaka i junakinja romana, Ime mi je Damjan predstavlja provokativno razaranje društvenih tabua.