Beograd, 18. aprila 2017. – Upravo je startovala besplatna onlajn škola Majstori programiranja koju realizuje udruženje iSerbia uz pomoć iAkademije, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Čak 1200 polaznika uzrasta od 12 do 19 godina, sa teritorije cele Srbije, dobilo je uputstva za učenje i pristupilo eUčionici, gde će uz pomoć mentora postati „majstori programiranja“.
Cilj ovog projekta je podizanje kompjuterske pismenosti polaznika edukacijom iz osnova kodiranja, posle koje se polaznici opredeljuju za kurs iz web development-a ili razvoja android aplikacija.
Već prvog dana škole programiranja preko 200 polaznika završilo je prvi zadatak. Interesovanje dece je veliko, a posebno im je podsticajno što je kurs osmišljen tako da ih kroz igru i takmičenje nauči programiranju. Polaznici prikupljaju poene i odlikovanja tokom pohađanja kursa svojim radom i trudom, takmiče se da uđu u rang listu od 10 najboljih u razllčitim kategorijama. Maskota iAkademije je robot Paja koji koordinira elekronskim forumom i šaljivo se obraća polaznicima u pauzama, dok mentori pregledaju zadatke.
– Želeli smo da polaznici kroz interakciju i igru, u prijateljskoj atmosferi steknu znanje – da ovo ne bude još jedna edukacija koju će uz mnogo napora pratiti i iz nje malo šta naučiti. Iz tog razloga osmislili smo sistem u kojem podstičemo i nagrađujemo aktivnost, solidarnost, preduzimljivost i kreativnost – kaže Ana Ranitović, idejni tvorac projekta.
iSerbia je veoma zadovoljna reakcijama dece koji su celom projektu dali posebnu energiju.
Arhipelag je podržao projekat Majstori programiranja i za njegove učesnike obezbedio jedan broj knjiga.