Beograd, 6. novembra 2017. – Istorijski roman Nikole Moravčevića Vreme vasrkrsa pripoveda o Srbiji u Prvom svetskom ratu i o prvim godinama nove jugoslovenske države, sve do smrti Nikole Pašića 1924. godine.
Vreme vasrkrsa je uzbudljiv roman o ratnim frontovima u Srbiji, o povlačenju srpske vojske preko Albanije do Krfa, o srpskoj vojsci i političkoj eliti na Krfu, o Solunskom procesu Apisu i Crnoj ruci, o Solunskom frontu i oslobođenju Srbije, o nastanku Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, o političkim trvenjima i nesporazumima u novoj državi.
Otuda se Vreme vasrkrsa ukahzuje kao vrhunski istorijski roman koji obnavlja interesovanje srpske književnosti za jedan od najvažnijih perioda naše novije istorije.
Pišući roman Vreme vaskrsa, Nikola Moravčević je obavio obimna istraživanja istorijske građe i istorijskih arhiva kako bi na tom temelju uspostavio celovitu i razgranatu, produbljenu i dinamičnu sliku jednog istorijskog perioda. Predstavljajući istoriju u formi izazovne priče, Moravčević u romanu Vreme vasrkrsa pokazuje kako priča može da bude moćna rekonstrukcija istorije.
Poznat kao pisac istorijskih romana, Moravčević je u izdanju Arhipelaga objavio romane Vitez u doba zla,
Svetlost Zapada – Lux OccidentalisBrandenburški končertoVreme vaskrsaBeču na veruPoslednji despot, Radičevo zaveštanjeZapisi o srpskom carstvu, Grof Sava Vladislavić, Marko Mrnjavčević i nedavno objavljeni Braća Anđelovići.