Beograd, 14. maja 2018. – Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Arhipelag gostuju 16. i 17. maja u Zaječaru, gde će posetiti Matičnu biblioteku „Svetozar Marković“, kao i driuge institucije kulture u Zaječaru.
Glavni program održaće se u sredu, 16. maja, s početkom u 18 časova u Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“, kada će biti prezentovana dva toma antologije Čitanje Italije i panorama savremene italijanske poezije Čuvari razlika.
Cuvari razlikaOve tri knjige, u kojima su predstavljena tri vitalno važna žanra savremene italijanske književnosti, nastali su kao plod saradnje Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i izdavačke kuće Arhipelag, kao i čitavog tima stručnih saradnika i prevodilaca. Prvi tom antologije Čitanje Italije, koji sadrži izbor iz savremene italijanske proze, objavljen je 2016. godine povodom Sajma knjiga u Beogradu, dok je drugi tom koji nudi prikaz savremene italijanske esejistike izašao krajem 2017. Izbor iz savremene italijanske poezije Čuvari razlika objavljen je polovinom marta ove godine, u čast Svetskog dana poezije.
U predstavljanju dva toma knjige Čitanje Italije i knjige Čuvari razlika učestvuju Davide Skalmani, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, koji će govoriti i o aktivnostima Instituta, i Gojko Božović, direktor i glavni urednik Arhipelaga, koji će predstaviti i ovu izdavačku kuću.