Beograd, 20. aprila 2021. – Izložba crteža arhitekte Đorđa Bobića posvećenih savremenom arhitektonskom i urbanističkom trenutku Beograda otvara se večeras u Galeriji Haos.
Izložba počinje u 18 časova. Publici će se u 19 časova obratiti Gojko Božović, glavni urednik Izdavačke kuće Arhipelag koja je prošle godine objavila Bobićevu knjigu crteža, ilustracija i karikatura Dnevnik jednog građanina.
Crteži Đorđa Bobića predstavljaju podsticajni i provokativni dnevnik jdnog građanina koji pažljivo i nepotkupljivo beleži promene u strukturi i fizionomiji svog grada. Bobić u slici, reči i boji iz dana u dan, iz nedelje u nedelju i iz meseca u mesec u toku pet godina, od januara 2015. do napih dana crta i tako ispisuje da nikada ne bude zaboravljena uzbudljivu hroniku Beograda. Bobić crta da bi pamtio i da bi ostala zabeležena slika Beograda u jednom uzburkanom vremenu, u kome fontane pevaju, a građani ćute, trgovi prestaju da budu mesto susreta i čvorište urbanog života, dok nastaju čitavi izolovani delovi grada, možda budući zabranjeni gradovi, koji seku prirodni horizont i menjaju prepoznatljivu gradsku fizionomiju Beograda. Polazeći od „iluzije građenja grada“, Bobić pokazuje kako se jedna iluzija postepeno materijalizuje, postajući razobručena razgradnja grada i neskriveni monopol nad njegovom stvarnošću.
Bobic IzlozbaĐorđe Bobić, arhitekta i pisac eseja o arhitekturi, tokom pedeset godina uradio je 300 urbanističkih i arhitektonskih projekata, učestvovao na 40 javnih konkursa, od čega je 28 nagrađeno, a 10 projekata je steklo prvu nagradu. Do sada je objavio knjigu crteža Radni naslov: ! (2008), knjigu eseja Beleženje po Beogradu (2010), autobiografski prikaz pola veka truda Traganje za gradom (2012), knjigu crteža Linije (2015), knjigu eseja Arhitektura u iznudi (2019) i Dnevnik jednog građanina (2020).