Beograd, 21. juna 2015. – Otvaranjem izložbe radova Mixed Media Branka Đukića u utorak 23. juna u 19 časova u holu Velike sale Doma omladine Beograda započeće 4. Beogradski festival evropske književnosti.
Branko Đukić (1966), umetnik iz Zrenjanina, završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Jovana Rakidžića. Magistrirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Slobodana Roksandića. Đukić je član ULUS i ULUPUDUS. Osim slikarstvom i crtežom, Đukić se posebno bavi stripom i uređivanjem časopisa Stripolis.
Radovi Branka Đukića predstavljeni su na više samostalnih izložbi, među kojima su izložbe crteža u Galeriji „Progres“ u Beogradu (2004), u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca, (2007), u Galerija ULUV u Novom Sadu (2008), u Galerija „Dvorište“ u Pančevu (2009), u Galeriji Kulturnog centra Kikinda (2012) i u Galeriji „Hepi“ SKC Beograd (2014). Za svoje radove Đukić je dobio više nagrada i priznanja.
Na izložbi na na 4. Beogradskom festivalu evropske književnosti Branko Đukić će se predstaviti svojim novim radovima iz ciklusa Mixed Media u kojima istražuje različite tehnike i materijale. Neki od njegovih radova iz ovog ciklusa već su se našli na koricama domaćih knjiga iz najnovije produkcije, među kojima je i nova knjiga priča Srđana V. Tešina Priče s Marsa.
„Poznat kao slikar, crtač, stripar i urednik Stripolisa, ilustrator nekih od vodećih domaćih i evropskih nedeljnika, Branko Đukić je u radovima iz ciklusa Mixed Media posegao za svojim raznovrsnim umetničkim, žanrovskim i medijskim iskustvima kako bi sklopio jednu moguću sliku sveta i u toj slici sveta jednu moguću tehniku sačinjenu od najrazličitijih postupaka i tehnika, materijala i izazova. Sve je pred nama: Mixed Media nikad nije neutralna“, zapisao je Gojko Božović u uvodu kataloga izložbe Mixed Media.
Četvrti Beogradski festival evropske književnosti održava se od 23. do 26. juna u Velikoj sali Doma omladine Beograda, gde svakog festivalskog dana u 19 i u 20 časova publika može da prati čitanja i razgovore s poznatim domaćim i stranim piscima, dok u 21 čas počinju besplatne projekcije filmova iz programa Književnost na filmu.
Beogradski festival evropske književnosti organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda. Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 4. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“ Četvrti Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja, četiri projekcije filmova, jedan panel o izazovima savremene kulture i jednu izložbu.
Florans Noavil, Drago Jančar, Jozef Haslinger, Gi Helminger, Ana Ristović i Nemanja Rotar pisci su koji će obeležiti 4. Beogradski festival evropske književnosti. Pored ovih pisaca, u okviru programa Na sceni 4. Beogradskog festivala evropske književnosti učestvovaće i čitav niz kritičara, esejista i prevodilaca.