Jani Virk, jedan od najpoznatijih savremenih slovenačkih pisaca, boraviće početkom sledeće nedelje u Beogradu kao gost Arhipelaga.
Književno veče Janija Virka održaće se u utorak 17. aprila u 20 časova u Ustanovi kulture Parobrod (Kapetan Mišina 6a), u okviru programa Razgovori na palubi, gde će biti predstavljeno srpsko izdanje njegovog romana Poslednje Sergijevo iskušenje, objavljenog u Arhipelagu u antologijskoj ediciji Sto slovenskih romana.
Jani Virk će razgovarati s publikom i potpisivati primerke svog romana, o kome će govoriti Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, i Ana Ristović, prevodilac ove knjige na srpski.
Poseban dodatak ovoj književnoj večeri jeste izbor Janija Virka iz savremene slovenačke rok muzike.
Od 18. do 21. aprila Jani Virk će boraviti u Novom Sadu kao učesnik Međunarodnog književnog festivala Prose Fest.
Poslednje Sergijevo iskušenje je društveno aktuelan i kritičan, istovremeno ironično i tragično intoniran roman o istočnoevropskim tranzicijama. Poslednje Sergijevo iskušenje je izuzetna i uzbudljiva priča o slovenačkoj tranziciji, ali i roman čije bismo junake, događaje i zaplete mogli lako da zamislimo u svom neposrednom okruženju.
Pisan u neorealističkom maniru u kom se eros i tanatos silovito prepliću sa egzistencijalnim i metafizičkim pitanjima, roman Janija Virka Poslednje Sergijevo iskušenje svojom simbolikom i mnogostranim asocijacijama daleko nadilazi Ljubljanu (u čiju je topografiju precizno narativno situiran) i Sloveniju u celini, postajući jedno od dela koje o evropskom Istoku danas govori više, plastičnije i dublje od tomova svakovrsnih studija koje su pisane na tu temu, ali i delo koje iznova aktuelizuje Kamijev stav iz Mita o Sizifu da je pobuna protiv apsurdnosti sveta još jedina prava muška stvar. A za uverljivo pokretanje takvih pitanja kadra je jedino zbilja velika literatura.
Romani Janija Virka (Ljubljana, 1962) prevođeni su na više evropskih jezika.
Jani Virk je trenutno glavni urednik kulturnih i umetničkih programa RTV Slovenija.