Beograd, 21. maja 2015. – Roman poznate nemačke autorke Terezije Mora Jedini čovek na kontinentu biće predstavljen u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ u petak, 22. maja 2015. godine u Klubu Doma kulture od 20 časova u okviru gostovanja majskog književnog kafea Gete-Instituta iz Beograda.
Roman Terezije Mora Jedini čovek na kontinentu objavljen je na srpskom jeziku u izdanju Arhipelaga u prevodu Marie Glišić.
Jedini čovek na kontinentu je najpoznatiji roman Terezije Mora, dobitnice Nagrade za najbolji nemački roman godine (2013).
Jedini čovek na kontinentu je nesvakidašnji roman o junaku koji u velikoj poslovnoj zgradi radi za jednu multinacionalnu korporaciju u kojoj predstavlja samo mali šraf u velikom sistemu. Kritika je ocenila ovbu knjigu kao najbolji evropski roman o iskustvu korporacijske stvarnosti i kao izuzetnu priču o otuđenosti, praznini i gubitku smisla.
Kada počinje svetska ekonomska kriza, junak odjednom shvata da u njegovoj korporaciji nešto ne funkcioniše i on ubrzo postaje jedini čovek te korporacije na evropskom kontinentu.
Terezija Mora (1971) rođena je u Mađarskoj, a studirala je hungaristiku i dramu na Humboltovom univerzitetu u Berlinu, kao i scenario na Akademiji za film. Objavila je više drama, pripovedaka i romana i trenutno predstavlja jedan od najvažnijih glasova u savremenoj nemačkoj književnosti.
O romanu Jedini čovek na kontinentu i o ulozi književnosti u modernom društvu govoriće Maria Glišić, prevodilac, i Gojko Božović, književni kritičar i urednik izdavačke kuće Arhipelag, dok će medijatori biti Mila Marinković-Broćić i Marija Radulović.
Književni kafe je zamišljen kao interaktivna diskusija o nemačkoj i evropskoj savremenoj književnosti sa posebnim osvrtom na stvaralaštvo Terezije More koja je bila gost na prošlogodišnjem Beogradskom festivalu evropske književnosti.