Beograd, 29. marta 2017. – Nova knjiga priča Jelene Lengold Raščarani svet, koja je pre nekoliko meseci objavljena u izdanju Arhipelaga, biće predstavljena u Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi u četvrtak 30. marta u 19 časova.
O knjizi Raščarani svet govoriće Gojko Božović glavni urednik Arhipelaga.
Jelena Lengold će razgovarati s publikom i čitati prozu iz svoje knjige.
Raščaranom svetu pratimo prepoznatljivi pripovedački stil i jezik Jelene Lengold, ali je autorka sklopila uzbudljivu knjigu priča sa temom koja je suštinski drugačija u odnosu na njene ranije knjige. U ovoj knjizi sugestivnih i snažnih priča, koje se neosetno sklapaju u zaokruženu celinu, Jelena Lengold istražuje senovite strane čovekove prirode u susretu sa izazovima modernog doba i pripoveda granične situacije svakodnevnog iskustva. Otuda su proze u Raščaranom svetu strasne i otkrivajuće priče o sredovečnom iskustvu života, o slutnji smrti i neizvesnosti, o svakodnevici u kojoj se javi i ljubav, kako je bilo u ranijim knjigama Jelene Lengold, ali se još češće javi ideja kraja i senka nesporazuma.
„U najboljoj tradiciji andrićevskog psihološkog realizma, Jelena Lengold uspeva da čitaoca drži u savršeno stilizovanoj, diskretnoj napetosti koja raste sve vreme do kraja priče, sve do one ključne tačke u kojoj se dešava preokret i ono nevidljivo se pojavi u svoj svojoj nepozivosti. I zauvek menja poredak stvari“, primetio je književni kritičar  Marjan Čakarević.